“Ислямска държава” в Египет: най-лошото тепърва предстои

Кадър от видео на "Ислямска държава", ориентирано към Египет и в частност полуостров Синай и организацията "Уалият Синай".
Кадър от видео на “Ислямска държава”, ориентирано към Египет и в частност полуостров Синай и организацията “Уалият Синай”.

Ракетното нападение по военен кораб е само последният епизод от поредица от атаки срещу египетската армия в Синай. Десетки войници вече загубиха живота си в подобни нападения по суша и вода, а високопоставен служител беше убит посред бял ден, докато имаше опит да се завладее малък град в Синай.

Ислямистките бунтовници не контролират значителни територии, но не са победени. Това, че се случиха последните събития в Египет, показва, че египетската държава не се справя не само в делата си да предостави работеща държава на гражданите си, но и не може да предотврати нарастването на влиянието на “Ислямска държава”.

В края на юни насилието ескалира, когато главният прокурор на Египет беше убит при бомбен атентат в луксозен квартал на Кайро. Два дни по-късно, бойци от група, свързана с “Ислямска държава”, започват тежка атака срещу военни позиции в Северен Синай с идеята да се завземат територии на полуострова. Най-малко 17 войници бяха убити, като най-вероятно броят е по-голям, но властите прикриват статистиката.

Атаките не спират дотук. Рано сутринта на 11 юли бомба унищожава част от италианското консулство в Кайро. Друга атака е насочена срещу войници по пътя към Суец. По-късно групата “Уалият Синай” публикува снимки как ракета удря кораб от египетския флот в Средиземно море. Докато властите съобщават, че няма загинали, джихадистите споменават, че екипажът е бил убит.

Всяка атака е по-голяма от предишната. Това показва системен провал, както на стратегическо нито, така и на тактическо. Най-вероятно лошото тепърва предстои.

Още преди масовото нападение на 1 юни в северен Синай, атаките бяха във възход. През юни, бойци предприеха 130 отделни атаки.

Най-значимата група, стояща зад последните атаки е “Уалият Синай” (Област Синай), обвързана с “Ислямска държава” (ИД). Тази групировка, първоначално известна като “Ансар Бейт ал Макдис”, се закле във вярност на “халифата” през 2014 година. Те са отговорни за смъртта на стотици египетски войници и полицаи през последните години.

Сегашното насилие стартира през лятото на 2013 година, след като армията предприема преврат срещу първия демократично избран президент Мохаммад Мурси, обвързан с “Мюсюлмански братя”. Стотици загинаха, а хиляди други бяха хвърлени в затвора в акции срещу Братството и други ислямистки групи. Често хора са обвинявани за принадлежност към ислямисти, без да има доказателства за това. През юни над 160 души, активисти, свързани с революцията от 25 януари 2011 година, изчезнаха безследно от улиците на Александрия и Кайро. По-късно се разбра, че са в затвора.

Египетското правителство посочи, че отговорът им ще включва повече ограничително мерки. Властите предложиха закон, който да криминализира репортажите в медии, които противоречат на официалните изявления. Първоначално се предвиждаше две години затвор, но предложението отстъпи пред глоба в размер до 63 000 долара.

Настъпиха и вътрешни промени. Министърът на вътрешните работи Мажди Абдел Гафар извърши редица рокади на служители по сигурността, като замени 24 ръководители.

В атаките срещу държавата са включени многобройни въоръжени групи с различна боеспособност. “Уалият Синай” остава най-мощната, извършвайки последните атаки срещу армията в Синай и кораба в Средиземно море. Но групировката не седи зад убийството на главния прокурор Хишам Баракат.

Египетски служители смятат, че може бивш офицер от специалните части да седи зад атентатите. Бившият командир Хишам Ашмауи наскоро пусна аудио запис, в който призовава за “свещена война срещу правителството”.

Доскоро се смяташе, че Ашмауи ще предостави военния си опит на групировката “Уалият Синай”, но в записа той показва, че е свързан с друга, нова организация – “Ал Мурабитун”, свързана най-вероятно с основния съперник на ИД в джихадистките среди, Ал Кайда.

Вероятно групировките не действат заедно, а най-вероятно е се борят за контрол на повече територия и влияние. Възможно е други бивши военни да сътрудничат на “Ислямска държава”.

Египет има дълга история относно случаи, в които военни офицери се присъединяват към редиците на ислямисти. Убийството на президента Ануар Садат през 1981 година беше извършено от група офицери, водени от Абуд Ал Зумур и Халед ал Исламбули. В сегашния конфликт Ашмауи не е единственият офицер, дезертирал при бунтовниците.

Египетското правителство се сражава с бойците в Синай в продължение на години. Полуостровът, който граници с Израел и Ивицата Газа, е изоставен икономически от държавата, след като Израел изтегля окупационните си войски след споразумението от 1979 година. Местните граждани, главно бедуини, нямат право да се включват в армията, а икономическото развитие на района е изоставени за близо 30 години.

Независимо от жестокостта на последните атаки, анализатори посочват, че присъства на “Ислямска държава” в Египет се разглежда по различен начин от този в Сирия и Ирак. Така наречената “Провинция Синай” (Уалият Синай) контролира територия без значение. За разлика от иракската армия, която отстъпи в бягство пред настъпващите джихадистки бойци миналата година, египетските военни успаха да върнат град Шейх Зуайд по време на яростната атака в началото на юли, като не позволиха бойците да задържат селището.

“Уалият Синай” винаги са били концентрирани основно в Синай. Тя може да бъде овладяна. Според коментатори има причина да се нарича Уалият Синай (Провинция Синай), а не Египет: дори лидерите на “Ислямска държава” признават, че групировката има лимит. Но след клетвата във вярност, малката синайска организация е поставена пред избор: да се присъедини към международен проект или да действа на местно ниво.

Intidar/TIME/Reuters/Al Ahram