Кой е стратегът зад военните операции на “Ислямска държава”?

ISIS_Abu_Ayman_al-Iraqi
Абу Айман ал Ираки

Докато името на Абу Бакр ал Багдади е известно като лидер на „Ислямска държава“ (ИД) и самообявил се халиф, то малко се знае за хората около него. Лидерството на групировката е строго йерархично и добре организирано по начин, че дори да бъдат хванати в плен бойци на ИД, те рядко могат да предоставят информация за командир с чин по-висок от онзи, който пряко отговаря за съответната част. През 2014 година групировката напредна с мащабна офанзива в Сирия и Ирак, завземайки 35% от територията на Сирия и огромни площи в Западен, Северен и Централен Ирак. При последната голяма атака – върху главния град на иракската провинция Анбар, Рамади – бойците на ИД демонстрираха знания по стратегия и тактика, които липсваха на иракската армия. Групировката като цяло показва, че знае как да използва терена, което говори за добре изпипаната кампания. Тогава анализатори се запитаха – кой седи зад стратегията на ИД?

Аднан Латиф Хамид ал-Суейдауи ал Дулайми. Това име може би не говори много на познавачите на Близкия изток. Ал Дулайми е известен повече като Абу Айман ал Ираки.

Ал Ираки принадлежи към един от най-големите кланове в Ирак – Дулайм. Членовете им надвишават 7 милиона души и са сред най-влиятелните в целия арабски свят. Връзките на клана се разпростират в Ирак, Сирия, Йордания и Кувейт.

По времето на режима на Саддам Хюсеин и партията Баас, Ал Ираки е полковник от иракската армия. Също така работи и във военновъздушното разузнаване на Ирак. Той, както и други командири на Саддам, са сред основните лица на „Ислямска държава“ като идеолога на групировката Хаджи Бакр, Абу Ахмад ал Алуани, Абу Абдулрахман ал Билауи, Абу Муслим ал Туркмани и Абу Али ал Анбари.

През 2007 година Ал Ираки е задържан за три години от американските сили в Ирак, най-вероятно в Кемп Бука. След освобождаването му през 2010 година, той заминава за Сирия, където след избухването на сирийската гражданска война, координира бойците на ИД в градовете Идлиб и Алепо, както и в планините на Латакия, като старши командир.

Сирийската въоръжена опозиция обвини Ал Ираки, че е отговорен за убийствата на опозиционни фигури и бойци на Свободната сирийска армия в Латакия. След избухването на сражения с други сирийски бунтовнически групи в началото на 2014 година, Ал Ираки и хората му се разпределят към крепостите на ИД в Източна Сирия.

Въпреки позициите си в йерархията на ИД, много малко се знае за Ал Ираки. Често е описван като “сенчеста личност”.

Късно вечерта на 7 ноември 2014 въздушен удар на САЩ, насочен срещу среща на лидери на ИД в Мосул, убива над 20 души, включително Абу Айман ал Ираки. Въпреки че е заменен скоро от новия “министър на войната”, Абу Сюлейман ал Насер, като командир на бойците на ИД, счита се, че опитът на Ал Ираки е основополагащ при операциите на групировката дори и след неговата смърт.

Intidar/Wikipedia/BuzzFeed/Al Arabiya