Сирия: армията създава “бригади за отбрана” на местно ниво

Емблема на "Бригада за защита на крайбрежието". Най-горе е изписано името на милицията, в средата (с портрета на Башар Асад) пише: "Рупиблуканска гвардия, рицари на Асад". Най-долу пише: "Сирийска арабска армия".
Емблема на “Бригада за защита на крайбрежието”. Най-горе е изписано името на милицията, в средата (с портрета на Башар Асад) пише: “Рупиблуканска гвардия, рицари на Асад”. Най-долу пише: “Сирийска арабска армия”.

Докато сирийската гражданска война се протака, без решителни пробиви за режима на Асад и загубата на много периферни територии, включително всички по-големи градове в областите около Идлиб и Палмира, проблемът с избягването на задължителната военна служба в редовните въоръжени сили се изостря. Заради последните събития, стратегията за окопаване и защита на жизненоважни области изглежда най-разумното решение, ако режимът иска да оцелее. Наемането на младежи по места, вместо организирането на мащабна контраатака, се предпочита от властите. Например, този подход е известен вече в провинция Суейда, населена предимно с друзи и останала под контрола на режима, но сега е заплашена от “Ислямска държава” на североизток и бунтовниците в Дараа. Много друзи отказват да се сражават далеч от родните си места и се организират в местни органи.

Формирането на “Бригада за защита на крайбрежието” (Лиуа Дир ал Сахел) в провинция Латакия, е част от същата тенденция. Крайбрежният град се намира под голяма заплаха след загубите в Идлиб и иракски милиции, разположени в Сирия, като Лиуа Зу ал Фикар, изиграха важна роля в предоставянето на човешка сила и нови попълнения за последвалите сражения.

Както се вижда от емблемата на бригадата, това е местна паравоенна организация, действаща със знанието на елитната Републиканска гвардия. Милицията обяви създаването си и набирането на членове в края на май тази година:

Груб превод:  "Републиканската гвардия обявява образуването на "Бригада за защита на крайбрежието" и приема тези, които желаят с договор за наемане за две години или постоянно, резерви или задължителна служба [...] Заплатите ще бъдат заплатени месечно, достигащи до 40 000 сирийски лири. [...]
Груб превод:
“Републиканската гвардия обявява образуването на “Бригада за защита на крайбрежието” и приема тези, които желаят с договор за наемане за две години или постоянно, резерви или задължителна служба […] Заплатите ще бъдат заплатени месечно, достигащи до 40 000 сирийски лири. […]

Трябва да се отбележи, че съобщената заплата е около 200 долара, което не само, че е по-високо от заплатите в редовната армия, но и в редица бунтовнически фракции. За сравнение, това е 2-3 пъти повече от средното заплащане на боец в “Северния фронт” – бунтовнически алианс в района на Азаз. Там бойците получават 70 долара месечно или 90 долара, ако боецът е семеен.

Новата милиция “Бригада за защита на крайбрежието” цели да набере нови бойци, като последното съобщение за привличане на желаещи е от юни месец. Според разпространени документи, търсят се новобранци от 18 до 45 години, родени в Латакия или района около града. Със заповед на министъра на отбраната договорът от две години ще се смята и за отслужена военна служба.

Досега данни за операции, в които са включени части на “Бригада за защита на крайбрежието” няма много, но на 9 юли милицията обяви първия си загинал боец – убит в областта Хербат Сулас в североизточната част на провинция Латакия, която остава под бунтовнически контрол.

Остава да се види колко са ефективни крайбрежната бригада като бойна сила. Сирийската армия, подкрепена от елитните “Пустинни соколи” и нередовните войски в провинция Латакия, като “Мукауама Сурия”, в крайна сметка си върна загубените територии, но процесът беше муден и продължителен. Освен това, ефективността на самите милиции беше поставена под съмнение след загубите на Идлиб и Джиср Шугур през пролетта. Междувременно “Пустинни соколи” не успяха да задържат Палмира и други градове в пустинните райони на провинция Хомс. Затова сега тези милиции се ползват изключително на местно ниво, с новобранци от местните селища, на които да им се заплаща по-високо. По този начин властите се целят и в друго – да ограничат разпространяването на нелегални въоръжени групи.

Aymenn Jawad Al-Tamimi/ Intidar/Syria Comment