Фронт ал Нусра: между джихада, войната с “Ислямска държава” и вътрешното разделение

1695002461

Фронт ал Нусра (Джабхат ан Нусра) се показа като една от най-силните сирийски групировки, застанали срещу сирийския президент Башар Асад. Бойците на организацията са ефективни и имат дисциплина, но са и едни от най-жестоките на терен. Те оперират най-вече в южна и северна Сирия, и са в идеологическа война с редица други групировки, сред които и “Ислямска държава”. Предвид значимостта им на терен по бойните полета на Сирия, редно е да обърнем внимание в няколко реда какво и кои са Фронт ал Нусра, както и докъде може да се стигне в близко бъдеще.

На 15 юли, “франчайзът” на сирийската Ал Кайда, известен като Фронт ал Нусра, излезе с изявление, обяснявайки, че е изгонен бившият лидер на групировката. Мъжът, сириец, известен като Салех ал Хамауи, е сред учредителите на Нусра. Комбинация от лични и идеологически причини изглежда са довели до неговата маргинализация и накрая до експулсирането му.

Фронт ал Нусра излиза от две-годишна вътрешна криза. Организацията остава в капана на битка с четири фронта срещу силите на президента Башар ал Асад, “Ислямска държава”, сирийски бунтовнически групи и САЩ с тяхната коалиция, която започна въздушни удари по Нусра през септември 2014 година.

Докато групата опитва да определи идентичността си, други висши фигури могат да бъдат изправени пред същата съдба като Салех ал Хамауи.

Фронт ал Нусра е създаден съвместно преди четири години от иракската джихадистка група, известна като “Ислямска държава в Ирак” (в момента “Ислямска държава” (ИД) и международната организация Ал Кайда, която по това време все още се възприемаше като организацията-майка за ИД. През лятото на 2011 година малък екип от около седем лица се твърди, че е изпратен в Сирия от Ирак, водени от сириеца, известен като Абу Мохаммад ал Голани. Те са имали заповед да се свържат със сирийските джихадисти и спящи клетки, и да оформят мрежата, която през януари 2012 година е обявена под името Фронт ал Нусра.

Знаме на Нусра. Отгоре е т.нар. шахада, а отдолу е написано името на групировката - "Джабхат ал Нусра".
Знаме на Нусра. Отгоре е т.нар. шахада, а отдолу е написано името на групировката – “Джабхат ал Нусра”.

Една година по-късно, напрежението нараства между ръководството на ИД в Сирия и все по-мощната организация Нусра, което води до разделение между групировките. Фронт ал Нусра продължава да се обвързва с Ал Кайда, докато ИД скъсва изцяло връзките си с джихадистката организация. Голяма част от членската маса на Нусра в Сирия – повечето чужди бойци, но и много сирийци – решава да последва иракското ръководство, а не Голани и Ал Кайда.

Отношенията остават обтегнати и сложни до окончателното скъсване в началото на 2014 година, когато сирийските бунтовнически групи решават да опитат да прогонят ИД обратно към Ирак. ИД и Нусра влизат във война помежду си. Няколко месеца по-късно, ИД завзема Мосул и източна Сирия, като се обявява за “халифат”. Това хвърля Нусра в хаос, тъй като много бойци считат, че това е братоубийствена война, разклащаща организациите.

Въпреки че групировката се опита да спре информацията по тези въпроси, слуховете се завихрят около лидерските борби и регионалното разделение.  Висшите командири в Нусра заеха различни позиции относно законността на войната между Ал Кайда и “Ислямска държава” и някои дезертират. До септември 2014 година ситуацията е толкова лоша, че високопоставен лидер съобщава, че Нусра е на ръба на разпадане на конкурентни фракции. И все пак, групировката продължава да нанася удари по силите на сирийското правителство из цялата страна. На север, където е базиран Голани, Нусра действа агресивно, за да унищожи подкрепените от Запада или Залива фракции, като завзема територии по протежение на границата с Турция.

Вътрешната ситуация в Нусра е непрозрачна, но с течение на времето, информацията изтича за ключови лидери, включително и относно малката група на учредителите.

Абу Мохаммад ал Голани е лидер на Нусра от самото начало, но това е само псевдоним. В началото, когато имаше само гласови записи, гласът му е бил прикриван, а в телевизионни интервюта, лицето е скривано. Той е сириец, но друго относно самоличността му не се знае, въпреки много теории кой може да се крие зад маската.

Друг основател на групировката е Абу Мария ал Кахтани, иракчанин, чието истинско име е Майсар Али ал Джубури. След борбата с американците в Ирак като член на “Ислямска държава в Ирак”, той е ранен и се установява в източната част на Сирия през 2010 година. Въпреки че се скарва с иракското ръководство на организацията, той е избран да подпомогне създаването на Нусра и става главно религиозно лице на групировката в източна Сирия.

Салех ал Хамауи, известен като Салех Хама или Абу Мохаммад, е също част от тази малка група основатели. Сириец, роден най-вероятно в град Халфая, северозападно от Хама, той също оперира в източните пустинни райони на Сирия.

Скоро след завземането на Мосул през юни 2014 година, “Ислямска държава” напада богатите на петрол източни сирийски региони. Това принуждава Абу Мария и антуража му да избягат в района Хауран в Южна Сирия. Той е отстранен от поста си на главно религиозно лице в Нусра и заменен от йорданеца Сами ал Орайди, известен като Абу Махмуд ал Шами.

Въпреки че Абу Мария участва в боевете и се съобщава, че е ранен, голяма част от времето си изразходва в Туитър, където води словесна война срещу “Ислямска държава”. От 2014 година той разглежда групировката като основна заплаха за джихадисткия проект в Сирия и света. Изразява откровената си критика срещу други лидери на Ал Кайда и джихадистки духовници, които според него са позволили на ИД да се разрасне в периода преди 2014 година.

Според статия на близкия до групировката Ахрар ал Шам вестник “Ел Дорар ал Шамия”, базирана на “източници, близки до Салех ал Хамауи и Абу Мария ал Кахтани”, Абу Мария вече е напълно изолиран от ръководството на Голани. В статията се твърди, че Абу Мария е бил понижен в ранг на “обикновен член в рамките на групата”.

Експулсирането на Салех ал Хамауи става по същия модел. Той също е реагирал на възхода на ИД чрез отваряне към по-умерени ислямистки групировки с аргумента да се води тотална война срещу ИД. И той, подобно на Абу Мария, е активен в Туитър.

Според декларацията на Нусра от 15 юли, заповедта за изгонването на Салех ал Хамауи е издадена през януари или февруари, но се държи в тайна. Ръководството “изчаква търпеливо, надявайки се, че това ще даде възможност на брата да възобнови своята вярност и спазва правилата за колективна работа.” Декларацията от 15 юли среща протеста на Абу Мария ал Кахтани. Неговите привърженици също реагират остро.

Салех ал Хамауи се защити, разбира се. В изявление той повтори критиките от 2014 година, в които твърди, че Нусра е във вътрешен безпорядък и че Голани и неговите съюзници са узурпирали структурата на организацията. Според ал Хамауи, централния съвет на Нусра днес е просто козметичен орган.

Статията на “Ел Дорар ал Шамия” показва ясна връзка между експулсирането на Салех ал Хамауи и омаловажаването ролята на Абу Мария. Според коментатори, тези решения са взети от лидера на Нусра, Голани, под натиска на чуждестранните бойци в групировката.

Абу Мария ал Кахтани, Салех ал Хамауи и Мазхар ал Уайс (известен и като Абу аб Алдеррахман Сури) са част от тази група. Заслужава да се отбележи, че всички имат връзки с източното крило на Нусра, което е разбито и заточено на юг от ИД през 2014 година. Южното крило на групировката също има проблеми – недостиг на бойци и загуба на влияние през последните месеци. В такава ситуация, експулсирането на Салех ал Хамауи може би ще добави още една щриха в идеологическите и тактически дебати в Нусра и по-широката мрежа на Ал Кайда.

Човек трябва да бъде изключително внимателен за онова, което идва като новини от Нусра, независимо колко добри са източниците. В света на обвити в сянка групировки в Сирия, информацията се дължи често на слухове, а измамата е част от политическа игра за надмощие.

Докато е ясно, че Нусра е в някаква идеологическа и фракционна борба, още е трудно да се различат фактите от чистата измислица. Изследователите трябва да следят внимателно Нусра и като цяло международните клонове на Ал Кайда през следващите месеци до края на 2015.

Intidar/Sam Heller/Aron Lund/CarnegieMEC