Граници и бодлива тел в Близкия изток

Граничните постове с бодлива тел и бетонни заграждения са реалност не само за палестинците в Западния бряг и Ивицата Газа, макар това да е най-известната стена в Близкия изток и може би най-обсъжданата след Берлинската стена.

Националните държави в Близкия изток все повече се насочват в търсенето на строителни фирми, специализирани в строежа на гранични пунктове, в опит да задържат границите си в здрав юмрук.

Граничните стени са нарастващ феномен в целия свят и специално в Близкия изток. В момента в този регион има пет пъти повече изградени стени, отколкото след падането на Берлинската стена през 1989 година. Например, Израел и Саудитска Арабия изграждат все по-силни и по-охранявани граници – повече от когато и да е било.

Някои от граничните стени в Близкия изток са от десетилетия, като 271-километровата Либийска гранична ограда, завършена през 1932 година по време на антиколониалното въстание срещу Италия. Нейните останки все още могат да се видят.

Днес, отново расте загрижеността относно нестабилността и държавите търсят конкретни решения (често неподходящи) на политически спорове. Според данните на Елизабет Валет, автор на “Borders, Fences and Walls: State of Insecurity?” и посветила се на изследването на феномена за изграждане на стени по света, строежът на защитни огради се е увеличил след 11 септември 2001 година. Трагичните събития от Щатите са се използвали често като претекст за затваряне на граници. (Добро изследване върху стените и възприемането им човека представлява книгата на Уилям Полк, “Съседи и чужденци”)

via Middle East Eye
via Middle East Eye

В крайна сметка, историята показва, че строежът на стени е по-скоро “козметично решение”, носещо главно загуби за държавната хазна.  Изграждането на гранична стена и нейното поддържане е нещо, което много икономики не могат да си позволят. Затова в един момент тези огради са изоставяни – както в Либия.

Ето някои от стените в Северна Африка и Близкия изток, които съществуват днес, и които вероятно един ден ще бъдат също забравени, въпреки че се строят под популисткото обещание на правителствата, че така ще решат належащите проблеми.

Либия – Египет 

През 1932 година италианските окупационни сили в либия се борят с антиколониалния бунт, ръководен от Омар Мухтар Сенуси. Като част от последен опит за въдворяване на ред, командирите на италианците заповядват изграждането на стена от четири реда, високи около 1,60, опасани с бодлива тел. Целта е да отклонят бойците на Сенуси, които получават доставки от британските сили през границата с Египет. През 1981 филмът “Лъвът на пустинята”, спонсориран от Муамар Кадафи и забранен в Италия до 2009 година, изобразява либийците, живеещи в лагери и заобиколени от всички страни от тази стена.

Трейлър на филма “Лъвът на пустинята”:

Мароко – Западна Сахара

Границата между Мароко и спорната територия на Западна Сахара е маркирана с около 2700 км стена от пясък и камъни. Това е втората най-дълга гранична стена в света след Великата китайска стена. Мароко започва изграждането на съоръжението през 1980 година след война с местните бойци сахрауи (местните жители в западната част на Сахара), които искат автономия от Мароко. Стената днес е охранявана от марокански войници, а според организацията Mine Action, тя е осеяна и с противопехотни мини по цялата й дължина.

Снимка от въздух на стената между Мароко и спорната територия Западна Сахара.
Снимка от въздух на стената между Мароко и спорната територия Западна Сахара.

Саудитска Арабия – Йемен

През септември 2003 година Саудитска Арабия започна изграждането на преграда по част от южната си граница с Йемен с цел възпиране на оръжейната контрабанда. Решението се взима конкретно след взривяването на три склада в Рияд, при които загиват 35 души, където е имало експлозиви от Йемен. Строителството е спряно през февруари 2014 година след месеци на ожесточени словесни сблъсъци между Саудитска Арабия и Йемен, който твърди, че стената нарушава договора, подписан през 2000 година за уреждане на дългогодишното гранично напрежение. През тази година отново се заговори за изграждане на стена между саудитското кралство и Йемен, заради въстанието на шиитските бойци хути, окупирали столицата на Йемен, Сана.

yemen saudi wall_1

Саудитска Арабия – Ирак

След 2012 година се повяват редица слухове, че Саудитска Арабия изгражда стена на границата си с Ирак, заради нестабилността в Багдад, която може да се прехвърли в саудитска територия. След като “Ислямска държава” завзе Мосул през 2014 година и половината от иракската гранична област Анбар, саудитските власти открито заговориха за изграждане на стена, когато бойци на джихадистката групировка атакуваха гранични постове на кралството.

Иракски Кюрдистан – Сирия

Заради нестабилността в Северна Сирия, правителството на Иракски Кюрдистан поиска изграждането на гранична стена с бодлива тел и подсилени постове. През април 2014 година кюрдски източници в Ирак, цитирани от изданието “Ал Хаят”, обявиха желанието за изграждане на стена по границата със Сирия, за да се предотврати проникването на бунтовници. След завършването си, стената ще има окоп дълбок два метра и ще е разширена с нови 17 километра.

get_img

Турция – Сирия 

В началото на май 2014 година Ройтерс съобщава, че Турция започна изграждането на гранична стена по границата си със Сирия. Обявяването е последователно обявявано от октомври 2013 година, когато Турция поиска да ограничи достъпа от турския град Нусайбин от съседния сирийски град Камишли. Турските власти са обезпокоени от лесния достъп през границите, затова се взема решението за изграждане на друга ограда – в Рейханлъ, на 500 км. от първата.

Мароко – Испания

Активисти отчитат на 11 май 2014, че мароканските власти са започнали изграждането на стена, за да се отдели територията от тази на испанския анклав Мелиля. Стената ще бъде втората подобна ограда по границата, която да възпира големият брой мигранти, опитващи се да преминат в Европа. Сеута, другата испанска територия в Мароко, е заобиколена от 3-метрова ограда с бодлива тел, завършена през 1993 година. През 2005 година поне 10 души загинаха при опит да прехвърлят оградата, която се охранява от испански и марокански войници.

melilla border fence_0

Израел – Египет

Израел се надява да подсигури морската си граница с Египет след неодавнашните нападения в Синай срещу доставките на петрол. Според доклад на ynet от 2014 година, Израел ще изгражда подводни бариери в координация с египетските власти.

Тунис – Либия

Последната терористична атака в Тунис, при която загинаха над 30 души, главно туристи, правителството в Тунис реши да изгради стена по границата с Либия, откъдето се предполага, че са дошли нападателите. Намеренията на тунизийското правителство бяха оповестени през юни тази година и трябва да бъде завършена до края на 2015 година. Очаква се да започне от брега на Средиземно море и ще е дълга близо 160 километра (общата граница с Либия е 459 км.).

Допълнително, обсъжда се гранична стена между Алжир и Либия,

Intidar/MEE/Mary Atkinson