“Ислямска държава” смаза местния бунт в либийския град Сирт

Кадър от видео на ИД от либийския град Сирт. Бойци на групировката, насочващи се към съоръжение в покрайнините на града.
Кадър от видео на ИД от либийския град Сирт. Бойци на групировката, насочващи се към съоръжение в покрайнините на града.

Около 12 август се появиха първите сигнали, че нещо се случва в либийския град Сирт. Идваха съобщения за местен бунт срещу “Ислямска държава” (ИД), които се опитват да наложат контрола си върху повече части от Либия. След като бяха изтласкани от позиции в Източна Либия, те се придвижиха на запад, където действат бойците им от т.нар. Уалият Тараблус, “Област Триполи”, които от две години се стремят да се намесят в появилия се вакуум сред боевете между враждуващите милиции в Либия от една страна и сраженията между двете правителства, от друга – В Триполи на запад и Тобрук на изток.

ИД безмилостно смачка двудневното въстание в либийския град Сирт, който е под контрола на джихадистите от юли насам. Най-малко 40 души бяха убити по данни на местни източници.

Трети район – в западната част на града – се съпротивлява на ИД от падането на града, но убийството на виден салафистки имам от района на 10 август изглежда предизвика най-големия трус, довел до бунт, воден от членове на племето Ферджани – най-голямата общност в града – и техния батальон 136.

Силите на ИД обградиха Трети район, който е пълен с цивилни, включително възрастни, жени и деца. По местни данни, по улиците загиват хора, ранени при сблъсъците и никой не може да излезе да им помогне. При смазването на бунта, поне 40 са убитите, но се предполага, че жертвите са повече.

Свидетелства описват как ситуацията ескалирала до бунт, съкрушен от ИД. Джихадистите навлезли в Трети район с танкове, обстрелващи жилищни сгради с ракети, минохвъргачки и дружи тежки оръжия. Медицински център е бил запален заедно с 22-ма души вътре, които изгорели живи.

Информацията не може да се потвърди независимо поради сблъсъците и трудността да се отразява от Либия. Разчита се главно на местни източници. Домовете на командирите на батальон 136 са били изгорени до основи, както и къщите на подкрепящи град Мисурата. Мисурата подкрепят правителството на ислямистките милиции в Триполи, срещу които воюва ИД. Освен с милициите, джихадистите водят сблъсъци и с международно признатото правителство в Тобрук, Източна Либия.

Моментна ситуация в Либия.  В червено: правителство в Тобрук. В зелено: правителство в Триполи.  В черно: ИД. В жълто: туареги.
Моментна ситуация в Либия.
В червено: правителство в Тобрук.
В зелено: правителство в Триполи.
В черно: ИД.
В жълто: туареги. В синьо: местни милиции, Бани Уалид.

Според сведенията, високопоставен член на местната група за координация е бил заловен и убит.

В петък, 14 август, се смята, че е бил краят на 48-часовата касапница в град Сирт, като бойците на ИД преследвали и екзекутирали членове на племето Ферджани с цел сплашване на населението при евентуални бъдещи бунтове.

Предистория

Според местните източници, размириците започнали на 11 август след убийството на салафисткия имам Халид бин Раджаб Ферджани. Виден член на племето Ферджани, той проповядвал срещу ИД, критикувайки екстремистите за натиска върху членове на местната общност, служили в армията или полицията да подпишат документи за разкаяние. Ферджани стига дотам, че да призове жителите на Сирт да не подписват документите, предизвиквайки с това реакция от ИД. Наричайки ИД “лъжовни мюсюлмани, покварили религията”, джихадистите решават да атакуват.

Докато напрежението в Трети район, където живеел Ферджани, нараства, ИД изпращат съобщение до племето Ферджани чрез посредник, който им казва, че няма кой да ги защити и ако не предадат оръжията си, ще бъдат избити.

Членове на ИД в Сирт довеждат бързо подкрепления от крайбрежните райони, за да смажат бунта. В Сирт пристигнали над 100 военни превозни средства. Нито правителството в Триполи, нито в Тобрук, изпратили военна подкрепа, за да помогнат на жителите на Сирт. Въпреки че силите в Триполи обявиха офанзива на 11 август, само една бригада тръгнала от град Мисурата на 13 август сутринта. Когато пристигнали в близост до пункт на ИД, установяват, че няма други подкрепления и се връщат. Предишните опити на правителството в Триполи да освободят Сирт от ИД, също не успяват.

Докато в Сирт организират въстанието си, в Триполи се провежда голям военен парад в чест на 75-годишнината от основаването на либийската армия. В социалните мрежи събитието беше критикувано като “срамно” заради липсата на помощ за Сирт.

Според местни хора, град Сирт се превръща в “столица” на ИД в Либия и ако няма реакции, те ще установят контрола си напълно в района около града.  По данни на информационната агенция LANA, военновъздушните сили на правителството в Триполи нанесли въздушни удари над Сирт.

Intidar/LANA/MEE/Awsat