“Кууат ал Рида” – сирийската версия на Хизбулла

Пропаганден постер на про-правителствената сирийска организация Куал ал Рида. Под името на групата пише "Ислямска съпротива в Сирия"
Пропаганден постер на про-правителствената сирийска организация Куал ал Рида. Под името на групата пише “Ислямска съпротива в Сирия”

Участието на Хизбулла в сирийската гражданска война и разполагането на бойците й от Ливан, са основен елемент в конфликта. В същото време, по-малко е проучено развитието на сирийската версия на групировката. Освен Национална съпротива в Сирия, близка до Хизбулла, има и друга организация, действаща под надзора на ливанската групировка – Кууат ал Рида.

Името се превежда като “Силите на Ал Рида” – Ал Рида като препратка към осмия шиитски имам.  Про-правителственият сайт “Ал Хадат” предлага преглед на организацията в статия от май 2014 година:

“Куат ал Рида се счита за основно ядро за Хизбулла в Сирия – организацията, която се появи наскоро, работи с военни в ясна форма, под ръководството и надзора на Хизбулла в Ливан.”

Кууат ал Рида е съставена от сирийски граждани, най-вече младежи, шиити, но и сунити, по-голямата част от областите Хомс, Алепо, Дараа и Дамаск. няма официално проучване относно броя на силите на групировката, но те са от съществено значение, тъй като участват в редица от най-големите битки по фронтовите линии в Сирия.

Според наличната информация от “Ал Хадат”, единици на организацията са участвали в боевете в областта Каламун, разположена на границата между Сирия и Ливан, особено в битките за селищата Ябруд и Ранкус. Отличават се с организираност и дисциплина.

По време на нападението върху Ранкус, Кууат ал Рида участва с ефективност и напредват в Каламун от източна Гута точно навреме за щурма.

В кварталите на Стария град те са забележими. Там участват в заключителните битки, като загиват немалко бойци от организацията (над 12). Въпреки че са отбелязани като бойци на Националните сили за отбрана, те са погребани с логото, на което пише “Хизбулла в Сирия” и сирийското знаме.

В Алепо, както и в отделните райони на Гута, организацията има все още присъствие. Източници потвърждават участието й в тежките боеве при Рамуса и Ханасер, както и в Дарая. Организацията разполага с военни бази в Западна Гута и Алепо.

Бойци на Кууат ал Рида могат да бъдат видени и в южна Сирия – най-вече в Кунайтра и Голанските възвишения. В провинция Дараа бойците на групировката участват във военни операции в Бусра ал Харир и Бусра ал Шам. Те подкрепят сирийската армия срещу нападенията на опозиционни сили.

Според данните от Кууат ал Рида, новобранците идват най-вече от област Хомс и по-ограничен брой от Алепо и Кафрая и Фуа (последните две са селища с предимно шиитско население в провинция Идлиб, в момента под атаките на Джайш ал Фатах). За това откъде идват бойците на организацията, се потвърждава от съобщенията за “мъченичеството” на загинали бойци, погребвани в родните райони.

За връзките с ливанската групировка Хизбулла, може да се даде пример с факта, че в един от етапите на сраженията на милицията в Хомс, командир е Хамза Ибрахим Хайдар (Абу Мустафа) от Хизбулла, роден в долината на Бекаа в Ливан и загинал в Ал Халидия в Хомс на 29 юни 2013 година. Връзките с Хизбулла обясняват и защо бойците първоначално се наемат в провинция Хомс, която е свидетел на придвижване на сили на Хизбулла заради близостта до границата с Ливан.

В социалните мрежи могат да се видят снимките на много от “мъчениците” на Кууат ал Рида. Най-съществените факти след пускането на статията на “Ал Хадат” частично посочени по-горе, са загубите в Идлиб и Палмира. Това говори, че сирийската армия явно е била подкрепена от милиции в тези райони, за разлика от областта на Алепо.

Intidar/Syria Comment/Al Hadath News/Aymenn Jawad Al-Tamimi