Сирия: коремен тиф в палестинския лагер Ярмук

(UNRWA)
Деца в близост до пункта за разпределение на хуманитарна помощ в Ялда, Дамаск. (UNRWA)

В палестински бежански лагер Ярмук, разположен в сирийската столица Дамаск, се увеличават случаите на коремен тиф. За това алармира ООН.

Най-малко 11 случая са потвърдени след като ООН получи достъп до съседния квартал Ялда, където много от жителите на Ярмук потърсиха убежище.

Като се имат предвид условията в Ярмук, има опасения, че заболяването е само “върхът на айсберга”, казва пред сайта Electronic Intifada, говорителят на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, UNRWA, Крис Гънес.

Откакто сблъсъците се засилват между бунтовническите групи и сирийските правителствени сили, режимът на Асад наложи строга обсада на Ярмук през декември 2012 година (макар по БНТ да отразиха по друг начин нещата). Въпреки че ООН неотдавна заяви, че лагерът вече не е под обсада, реалността на терен продължава да се влошава.

Намиращ се в южната част на Дамаск на няколко километра от центъра на града, Ярмук е установен през 1957 година и е най-големият палестински лагер, който доскоро беше дом на близо 200 000 души. Днес, обаче, на територията му живеят между 5 000 и 8 000 души по данни на хуманитарната организация Jafra Foundation.

UNRWA загуби достъп до Ярмук на 28 март, малко преди бойци от “Ислямска държава” да нахлуят в лагера и да завземат 90% от него.  Въпреки че скоро след това те се оттеглят, местните жители твърдят, че ИД продължава да има присъствие, както и Фронт ал Нусра, сирийския филиал на Ал Кайда. Опасенията на хуманитарните организации се увеличават заради ограничения достъп и липсата на възможност за редовни доставки на хуманитарна помощ.

Правителствените сили бомбардираха Ярмук през декември 2012 година, убивайки десетки, а хиляди избягаха от насилието. Скоро след това е наложена блокада върху лагера. Установени са пропусквателни пунктове, с които се регулира движението от и за лагера, включително доставките на храна, лекарства и вода. В резултат на намелелите дажби на храна, 172 души загиват от глад.

От ООН посочват неведнъж, че жители на лагера често прибягват към яденето на бездомни животни, за да оцелеят. Други ядат треви и отпадъци, които заради замърсеността си разпространяват болести.

След като започват нападенията от страна на Нусра и ИД, желаещи да навлязат в лагера, кампаниите срещу местни активисти се увеличават. Мнозина политически дейци и хуманитарни работници са отвлечени или убити.

Най-малко 30 души бяха убити през април според местни активисти. През юни сайтът Shasha News съобщи за Мустафа ал Шараан, лидер в Хамас, който бе прострелян смъртоносно, когато излиза от джамията след вечерната молитва.

С про-асадистките въоръжени групи, включително Фатал ал Интифада и Народния фронт за освобождение на Палестина – Генерално командване, местните жители в Ярмук попадат под кръстосан огън.

Коремният тиф идва в момента, когато най-малко 947 палестинци са в затворите на сирийския режим, а други 277 се смята, че са били отвлечени по данни на базираната във Великобритания Група за действие за палестинците в Сирия.

The коремен избухването идва в момент, когато най-малко 947 палестинци са в затворите на сирийския режим и друг 277 се смята, че са били отвлечени, според към базираната във Великобритания Група за действие за палестинците в Сирия.

Близо 500 000 палестински бежанци са разпределени в 13 лагера в Сирия. Много от тях са разселени в самата Сирия след избухването на гражданската война в страната през 2011-2012. Близо 3 000 палестинци са загинали досега следствие на сблъсъци.

Според директора на Jafra Foundation, Уисам Сабаане, кризата с палестинските бежанци в Сирия може да се разреше много бързо – ако им бъде разрешено да се завърнат в Палестина. Това решение, казва пред Electronic Intifada Сабаане, “светът не се осмелява да спомене”.