Йемен: всеки 4 от 5 жители се нуждаят от хуманитарна помощ

(AP Photo/Hani Mohammed)
(AP Photo/Hani Mohammed)

Войната в Йемен тласка страната до ръба на глада, като всякакви доставки са блокирани заради сраженията. Милиони жители, главно жени и деца, са изправени пред глад. За това съобщи ООН на 19 август, цитирани от АП и световни агенции.

От Световната продоволствена програма заявяват, че до Йемен достигат минимален брой хуманитарни помощи, докато борбата за главните пристанища на страната продължава. Вътрешността на страната е почти невъзможно да бъде достигната към днешна дата и повечето от хуманитарната помощ е блокирана по контейнерите.  От ООН алармират, че ако не бъде предоставен коридор и не се намерят още донор, хуманитарната криза в Йемен ще е жестока.

По последни данни на световната организация, всеки 4 от 5 жители на Йемен се нуждае от хуманитарна помощ, почти 1 500 000 са вътрешноразселени, а хората използват картони за легла в болницата, в които липсват или недостигат електричество, кръвни банки и ръкавици.

Конфликтът в Йемен сблъсква шиитските бунтовници хути и войници, лоялни на бившия президент Али Абдула Салех с южните сепаратисти от движението Ал Хирак, местни и племенни милиции, сунитски ислямистки бунтовници и войници, лоялни на сегашния президент Абд Раббо Мансур Хади, който е в изгнание в Саудитска Арабия.

Хуманитарната ситуация непрекъснато се влошава след като сраженията се засилват през март и с включването на Саудитска Арабия, която нанася въздушни удари срещухутите и съюзниците им, които контролират столицата Сана. Саудитска Арабия гледа на хутите като канал за прокарване на иранското влияние на Арабския полуостров. Иран подкрепя политически хутите, но отрича да ги въоръжава. Въпреки това, между Сана и Техеран бяха установени полети по няколко пъти на седмица.

Про-правителствените сили изтласкаха бунтовниците от южния пристанищен град Аден миналия месец и имат напредък в околните провинции. Но настъплението е в застой в момента, след като на 18 август бунтовническа засада уби десетки войници.

От началото на август ООН заяви, че е в състояние да извърши 16 доставки по море до Йемен, което включва 123 000 метрични тона храна. Но трудностите остават заради сраженията, които затвориха пристанищата. В западния пристанищен град Ходейда бяха нанесени масивни въздушни удари през последните два дни. Не се знае дали намиращият се там кораб с хуманитарни помощи не е засегнат от бомбите, тъй като не е било позволено на хуманитарните работници да разтоварят съдържанието. По данни на Oxfam за две седмици само два кораба са успели да достигнат Ходейда.

Йемен е най-бедната арабска страна и дори в мирно време трябва да доставя храна за населението си. ООН изчислява, че почти 13 милиона души в Йемен не разполагат с необходимия достъп до храна, а 1/5 от населението се нуждае спешно от помощ. Световната организация търси финансова подкрепа за нова спасителна операция, която трябва да започне през септември.

В Женева, ръководителят на Международния червен кръст заяви, че “Йемен след пет месеца прилича на Сирия след пет години”.