Арсений Павлов, командир на проруската милиция “Спарта”, забелязан в Сирия

image
Добре известен руснак, чието име е замесено в обвинения за извършени военни престъпления в Източна Украйна, е забелязан да се сражава в Сирия.

Снимка от Сирия показва Арсений Павлов, по-известен с псевдонима си “Моторола”. На кадъра се вижда как Моторола държи автомат, а на униформата му има нашивка на сирийските проправителствени милиции с надпис “Сирия на Асад”, придружен с образа на сирийския президент Башар ал Асад.

Това не е първото локализиране на Моторола в Сирия. Негова снимка се появи в средата на септември, както съобщава The Daily Beast, заедно с негов приятел, позирайки пред портрет на Башар ал Асад.

Русия видимо укрепва военното си присъствие в Сирия през последните седмици. Москва твърди, че тези сили са предназначени да помогнат за оцеляването на сирийското правителство. Днес, 30 септември, руският парламент официално одобри използването на руски военни части в Сирия, макар руски сили да се намират в Сирия от много преди това.

Руски бойни самолети на летището "Басел ал Асад" в крайбрежния сирийски град Латакия.
Руски бойни самолети на летището “Басел ал Асад” в крайбрежния сирийски град Латакия.

Разполагането на военни части най-вероятно ще бъде използвано от Кремъл по няколко начина. През последните седмици Русия постепенно увеличава брой на военнослужещите си в Сирия, главно в крайбрежните райони, но и в столицата Дамаск. Към военните части са пратени и десетки изтребители, докато в същото време започна и военноморско учение в източното Средиземноморие. Тези мисии ще помогнат на Москва да разшири регионалното си влияние до нива, невиждани от Студената война насам. Освен видната подкрепа за сирийската армия, която без руските доставки би колабирала, водейки сражения на няколко фронта, Кремъл показва и завидна лекота при навлизането в Сирия, показвайки, че едва ли има сила в момента, която да спре постигането на целите й. Така престижът й се увеличава.

В този смисъл, присъствието на командир като Моторола не е случайно. Боецът придоби известност по време на престоя си в батальона “Спарта” в източната част на Украйна. Милицията стана популярна, след като превзе летището на Донецк през януари 2015 година. На снимката от Сирия, Арсений Павлов носи шапка именно със знака на батальона “Спарта”.

Заради участието си в боевете в Украйна, както и заради екзекуцията на 15 затворници, Моторола е вкаран в черния списък на ЕС, но санкциите едва ли го вълнуват. “Не разполагам с банкова сметка в чужбина и не планирам скоро да посетя страните от ЕС, така че техните санкции срещу мен са неуместни и безсмислени.”, заяви Моторола пред грузински вестник през март тази година.

Пред грузинското издание Моторола казва, че е служил в руската армия по време на Чеченската война през 1990-те. В годините между боевете в Чечня и Украйна, Моторола държи автомивка в Русия, в близост до украинската граница. Според разказа му, след като бил арестуван да шофира пиян открадната кола, той избира да се сражава в Украйна вместо да излежи присъдата.

На 16 март 2014 година Моторола участва на протестите в Харков, призоваващи за намесата на Русия в Украйна. Благодарение и на военни си опит от войната в Чечня, той се превръща в командир на проруската милиция “Спарта”, която взима важно участие в сраженията в Иловайск и на летището в Донецк. Последните данни сочат, че в момента Арсений Павлов е прехвърлен в Сирия, а какви ще се новите му задачи, засега не се знае.