Сирийските бунтовници и тяхната война срещу “Ислямска държава” в Източна Сирия

Снимка: Getty
Снимка: Getty

На 16 ноември вечерта, тайна група от сирийски бунтовници, известни като “Бялата плащаница” се промъква в граничен град на иракската граница, управляван от групировката “Ислямска държава”. В тишината на град Ал Букамал, те убиват трима души от прословутата религиозна полиция, известна с безпощадното налагане на “религиозното” право – и рисуват лозунги срещу екстремистката група по стените на училище. Когато пристигат на следващата сутрин, бойците на ИД откриват мъртвите си другари със смразяващо послание:

“Чакайте ни тази седмица, Ислямска държава ще падне.”

Съпротива

“Бялата плащаница” е специална част в рамките на Свободната сирийска армия, съставена от около 25 бойци, натоварени с извършването на партизански атаки върху членове на ИД в провинция Дейр ез Зор. Заедно с малка група активисти, те съставляват съпротивата срещу екстремистите на Абу Бакр ал Багдади в държаните от ИД територии в Източна Сирия.

През последните десет дни, те засилиха атаките си по ИД и успяват да отвлекат членове на прилагащите шериата органи в източната провинция. “Тайнствеността е най-важният елемент в работата на Бялата плащаница” е мотото на командира на групата, Абу Абуд.

a68adbca-d128-49d0-9877-abc79d73642d

Като се има предвид авторитарният характер на ИД, чиито апарат за сигурност работи по подобие на мухабарат – службите на сирийския режим – “Бялата плащаница” работи при изключителни обстоятелства. “Не е имало огромен брой от анти-ИД бойци и активисти в Дейр ез Зор, заради бруталността на групировката”, заявява Омар Абу Лаял, бивш говорител на Свободната сирийска армия в източната част на Сирия, а сега изпълнителен директор на Deir Ezzor 24, сайт, предоставяш новини за провинцията. “В настоящия момент работата на “Бялата плащаница” е тайна, защото повечето опоненти не разполагат с възможности да се изправят срещу терористичната група, диващината им и бруталността им.”

Заглушени

ИД поддържа строг контрол над интернет достъпа в своите територии и прилага стриктна забрана за новини, идващи от и за нейните провинции. “Мрежата на Deir Ezzor 24 се пребори и успя да пробие медийното затъмнение, наложено от организацията над целия район и да публикува ежедневни отчети за зверствата на ИД”, заявява Абу Лаял.

Бойците на ИД вероятно се чувстват окуражени след опустошителните терористични атаки в Париж, но също така са наясно, че светът се е обърнал решително срещу тях. Френски, руски и коалиционни въздушни удари над тяхната “столица” Ракка, създадоха състояние на хаос като цивилни се опитват да избягат от града за Турция.

Екстремистите са изкопали окопи и тунели, за да се опитат да задържат цивилните в подготовка за непосредствена атака срещу града. Въпреки, че борбата срещу ИД не е на етап, в който те да разчитат само на Ракка, има защо да се страхуват. Месеци на коалиционни въздушни нападения и безпилотни самолети постепенно орязват бойната сила на и убиха много от чуждестранните бойци на групировката, включително известния джихадист Джон Джихадистът. Експерименталните икономика и социални структури на ИД също отиват към провал. Сега, след като въздушните удари са насочени към финансовото сърце на групата – рафинерии и петролни танкери – ИД може би е на път да загуби своя основен източник на доходи.

Изход

Лошото управление на икономиката доведе до налагането на сурови и наказателни данъци върху местното население. Местни активисти казват, че подобно на своите предшественици от Ал Кайда в Ирак, бойците от ИД свикват да господстват над местното насеение – а и има дълбоки подозрения над лоялността на своите “поданици” и съратници.

“Даеш (арабското съкращение на ИД) смята, че местните са неверници и не им вярват”, казва Тим от анти-Асад и анти-ИД групата “Ракка е избивана мълчаливо” (името е фалшиво). След атаката в Париж – при която загинаха 130 души – активистите са подозрителни към новината за намерен сирийски паспорт между телата. Мнозина вярват, че групировката може да опита да събуди европейска ксенофобия, с което да се спре бягството на бежанците от т.нар. “халифат”. Образованите и представителите на средната класа сирийци бягат към Турция и Европа.

Уморени са от бедността, бомбите и сивотата на “халифата” – и се страхуват да не бъдат мобилизирани от ИД, тъй като групата губи все повече бойци.

“Не трябва да забравяме, че образованието под управлението на ИД е спряло напълно и няма възможности за работа”, заявява Абу Лаял. Тези, които са останали, предизвикаха някои смели протести срещу групировката. През последните три дни, местните жители в Му Хасан, ал Маядин и ал Букамал, протестираха срещу бруталността на ИД. Активистите посочнат и десетките цивилни, убити от френски и руски бомби, докато малко са загиналите джихадисти.

“Протестиращите издигнаха знамето на сирийската революция в тези три града. Това е ясен знак, че хората започват да се бунтуват срещу ИД, стъпка по стъпка, както направиха преди това с режима на Асад.” Цената да въстанеш срещу ИД е голяма.

Неподчинение

Значимостта на този факт не трябва да се подценява докато групировката е изправена пред нападения от две страни в Сирия и Ирак от кюрдите и техните арабски съюзници.

В провинция Ракка, бойци на Свободната сирийска армия – заедно с кюрдски отряди – бавно напредват към “столицата” на ИД. В Дейр ез Зор, Абу Лаял вярва, че офанзивата от бунтовнически групи в и около провинцията, като “Лъвовете на Източния район”, е много вероятна. ИД разбира важността на Дейр ез Зор като основна линия за доставки между териториите й в Ирак и Сирия. “Те се страхуват от Свободната сирийска армия в Дейр ез Зор и затова се фокусират повече тук, отколкото в Ракка”, добавя Абу Лаял.

“Не трябва да забравяме формирането на Демократичните сирийски сили, включващи бойци на Свободната сирийска армия, които преди това са се сражавали с ИД в Дейр ез Зор.”

Много активисти смятат, че въпреки, че кюрдите са ефективни бойци, те насочват усилията си единствено към освобождаване на кюрдските райони от ИД и имат слаб интерес към загуба на бойци в арабските градове. Ето защо борбата за Ракка и Дейр ез Зор трябва да идва от сирийските араби, по-специално местните анти-ИД групи.

“Хората в източния регион показват подкрепа единствено за Свободната сирийска армия”, казва Тим, “и са наясно, че са единствените, които могат да завземат отново ал Шаркия (източните части на Сирия) от ИД.”

Автор на статията е Пол МакЛуглин. Публикацията е от изданието Al Araby Al Jadeed.