Колумбийци се включват в сраженията в Йемен

Колумбийски войници. Снимка АФП.
Колумбийски войници. Снимка АФП.

Водените от Саудитска Арабия въздушни удари над Йемен се водят вече над 9 месеца. По този повод правозащитниците от “Амнести” излязоха с доклад, обвиняващ силите на водената от Саудитска Арабия коалиция в нанасяне на удари върху училища, чиито щети ще спрат възможността на над 6500 ученици да посещават учебни часове.

Саудитските, бахрейнските и войските на Обединените арабски емирства се сражават и на терен. Данните са неясни относно броя им, като се смята, че получават подкрепа и от други страни, но проблемът с надеждната информация остава. Засега има съобщения за египтяни, сенегалци, мавританци, суданци, които действат в една или друга войскова част в Йемен. Към дългият списък има една особено интересна група – колумбийските наемници.

Според колумбийският вестник El Tiempo, група от стотина колумбийски бойци са пристигнали в Йемен през октомври, за да заемат мястото си по “фронтови позиции” в Аден. Броят им, обаче, може да се окаже над 800. Според колумбийското издание те ще бъдат включени в офанзива от Аден на юг към Сана на север.

Карта на ситуацията в Йемен към 7 декември 2015.
Карта на ситуацията в Йемен към 7 декември 2015.

The Columbia Reports съобщава, че наемниците ще работят “в услуга” на въоръжените сили на Емирствата, но със саудитски униформи. Споменава се също, че в замяна на тримесечно участие в Йемен, ще бъдат изплатени бонуси в размер на 1000 долара на седмица над заплатите им, а онези, които оцелеят, ще получат гражданство в Емирствата.

Колумбийците се смята, че са част от своеобразен Чуждестранен легион, който ОАЕ започна да изгражда през 2011 година – много преди сегашната война в Йемен, която се разрази в началото на 2015 – с помощта на милиардера Ерик Принс. Принс е бивш шеф на спорната охранителна фирма “Блекуотър”, чието име е замесено в убийства на невъоръжени цивилни по време на войната в Ирак. За убийството на 14 души през 2007 година в т.нар. Клане на площад Нисур в Багдад, един служител на компанията беше осъден на доживотен затвор, а трима други – на 30 години затвор. Отчасти, за да изчисти имиджа си, компанията беше преименувана на Xe Services през 2009 и на Academi през 2011 година.

Силите на фирмата, превърнала се отдавна в доставчик на наемници по цял свят, са предмет на дълга разследваща статия, публикувана от New York Times през 2011 година. В Йемен наемниците, предоставени от Принс са се срещнали тайно с войници, преструвайки се на строителни работници. Те не се разглеждат като част от военните сили на Емирствата, а отговарят директно пред Мохаммад бин Зайед ал Нахян, престолонаследникът на Абу Даби.

Според статията на New York Times, колумбийците са били предназначени първо “за провеждане на специални операции и мисии в и извън страната, да защитават нефтопроводи и небостъргачи от терористични атаки, и да възпират вътрешни бунтове…Такива войски биха могли да бъдат използвани ако Емирствата се изправят пред размирици в техните претъпкани трудови лагери или от продемократични протести”.

Изглежда, че в Йемен колумбийците са наети защото излизат и по-евтино, имат опит в сраженията с партизаните от ФАРК и не са мюсюлмани. Ерик Принс настоява за набиране на немюсюлмани заради убеждението, че мюсюлмански бойци “не може да се разчита, че ще убият братя мюсюлмани”.

Разбира се, колумбийското правителство едва ли изпитва радост от факта, че най-добрите и обучени войници, подтиквани от липсата на пари, са се насочили към Емирствата и през 2013 година имаше официални изявление. UPI съобщава:

“Колумбийски служители смятат, че 500 войници, включително пилоти на хеликоптери “Блек хоук”, широко използвани в специални операции, са отишли да се присъединят към силите на Принс, където те могат да печелят по 3000 долара месечно, срещу 600 долара вкъщи.

Богота се оплака на Абу Даби в опит да се спре наемането на най-добрите войници, но без видим резултат.

“Това са войници с много опит и отне много усилия, за да бъдат обучени”, казва хорхе Бедоя, заместник-министър на отбраната на Колумбия, пред The Financial Times.

Въпреки това, Емирствата имат различно мнение относно качеството на колумбийските новобранци, поне в ранните етапи. Според New York Times:

Емирствата искаха войските да бъдат готови за разполагане само няколко седмици, след като слязат от самолета, но бързо стана ясно, че военните умения на колумбийците са под очакванията.

В резултат, американски и други ветерани (немци, британци и французи) командоси тренират батальона, преосмисляйки своите роли. Те са планирали да бъдат само консултанти по време на мисии – което означава, че няма да ползват оръжия – но с течение на времето осъзнават, че ще трябва да се сражават рамо до рамо със своите части, казват бивши служители.

За да станат по-лоши нещата, според доклада набирането на нови бойци е започнало да става проблемно, а някои колумбийци са отхвърлени “за употреба на наркотици или лошо поведение”. В резултат на това, започва наемането на бойци от Южна Африка. Вероятно нещата може да са се променили малко от разследването на New York Times, направено преди 4 години, но това не оставя въпроса колко колумбийци има в т.нар. Колумбийски контингент в Йемен.

В началото на декември стана ясно, че 6 колумбийци и техният австралийски командир са били убити в сражения в близост до град Таиз в централната част на Йемен. Според местния сайт Saba News:

“Армията и националните комитети са отблъснали опит на наемници на саудитската коалиция, да напреднат към района ал Амри в Духаб, като са убити мнозина от тях, включително 6 колубийски войници и техният командир, Филип Стийтман, австралиец, заявиха официално лице от армия в Таиз.”

В последващ доклад на същия сайт броят на убитите чужденци в провинция Таиз е нараснал на 14. Заедно с шестте колумбийски наемници, се споменава за убийството на бойци от осем националности, включително двама британци и французин.

Saba News е новинарска агенция, която се държа от шиитските бунтовници хути и една от двете “правителствени” агенции. Другата се казва Saba New, подкрепяща правителството на Абд Рабу Мансур Хади, което беше изтласкано от бунтовниците, завзели столицата Сана.

Докладът от Saba News казва още:

“Колубийските войници идват в страната с американските сили от “Блекуотър”, които принадлежат към силите на саудитската коалиция, нахлуващи в Йемен…”

Отчасти информацията е вярна, макар да има объркани факти. Както стана ясно, наемниците са част от “Чуждестранен легион”, който Емирствата започват да изграждат през 2011 година с помощта на Ерик Принс. Тази военна сила, отговаряща директно пред престолонаследника на Абу Даби, е не пред армията, е организирана в тайна и първоначално е формирана като реакция към протестите от Арабската пролет.

Подвеждащо е все пак тези наемници да се разглеждат като част от “Блекуотър”. Принс ги предоставя на ОАЕ през компанията Reflex Responses, известна и като R2. Въпреки, че New York Times първоначално пише, че това е новата компания на Принс, следва корекция, при която изданието допълва, че Ерик Принс не е шеф на R2.

Колумбийците и австралиецът вероятно не са първите наемници, убити в Йемен. През септември Мохамад Али Шабани, изследовател в SOAS в Лондон, разкри несъответствия между смъртните случаи сред войниците, борещи се за Емирствата и броя на отчетените погребения.

Гражданите на Емирствата, загинали в Йемен се отразяват обикновени в местните медии като мъченици и се предоставя погребение като на герои. Шабани отбелязва, че от 45-те войници на Емирствата, убити до онзи момент, само за 35 са дадени имена, а от тях 32 са били съобщени. Остава неясно къде са останалите и къде са били погребани.

Остават въпросите и колко европейски граждани се сражават в Йемен като част от наемнически корпуси. Засега се знае за двама британци и един французин, но нищо повече – дори имената им не са известни.

По всичко личи, че подобно на Сирия, конфликтът в Йемен, освен в регионален, се е превърнал и в средище на наемници от цял свят, готови да воюват за силата, която им предложи достатъчно добро възнаграждение.

Al Bab/Intidar/NYT/MEE