Български войници в Мали

mali

В началото на декември 2015-та, Франция поиска България да подкрепи международните мироопазващи сили в Мали. Целта на Париж беше страната ни да дислоцира рота с численост от около 150 бойци, които да охраняват основното летище в столицата Бамако. По този начин, същият брой френски войници щеше да бъде освободен от отговорност с вариант за пренасочване към Сирия, където Франция започна да се сражава с Даеш след атентатите от 13-ти ноември миналата година.

След като правителството отказа, позовавайки се на становище от страна на БА, че въоръжените ни сили не разполагат с капацитета да поддържат подобна част, въпросът остана на заден план, изместен от злободневните пред и следколедни политически теми. Както посочват от “Капитал” в своя статия от 7-ми декември, липсата на средства, заявена от нашите военни се разминава с увеличението от 200 000 000 лева в бюджета за отбрана през настоящата 2016г. Стойността на един контингент от 150  души, пратени на мисия в Мали се изчислява на 20 000 000 лева годишно. Въпреки това, правителството ни заема категорична позиция, която, както се оказва, не трае твърде напред във времето.

Днес, по свидетелство на колегата Руслан Трад, около 10 сутринта,  10-15 български военнослужещи са заминали за Мали с полет от Летище София. Това означава, че отказа, даден от наша страна преди около месец, е заменен с нова държавна позиция по участието на български военни във водената основно от Франция операция в западноафриканската страна. Това показва, че доводите за отказа от декември са цялостно или частично преразгледани. Остава отворен въпросът дали тези 10-15 души са единствените бойци, изпратени в Африка или отделните елементи от българския контингент ще заминават “на части”. Това би следвало да се потвърди през идните дни или чрез новинарските сайтове и емисии, или чрез официална позиция от страна на Министерство на Отбраната. Да се надяваме, че такива действително ще последват.