De Re Militari, брой 1(линкове за сваляне + защо и как се появи това онлайн издание)

2KORICAПреди да ви оставя на спокойствие да се запознаете лично с проекта De Re Militari с линковете за четене/сваляне в края на публикацията, накратко ще представя за какво става дума и защо се появи този журнал.

Нужно ли е да познаваме ситуацията във военни зони като Сирия или Ирак? А в Либия или Йемен? Според мен, да. Но аз се занимавам с тематиката от 8 години и за мен е част от ежедневието да чета материали по темата и да изучавам детайли, които на масовия читатели/зрител едва ли са нужни.

Но смятам, че поне един поглед към ситуацията в държави като посочените горе, е не само нужен, но и полезен във времената, в които живеем. Само на ден път с кола от българската граница има три конфликта – в Сирия, в Югоизточна Турция и в Ирак. На два часа със самолет пък е войната в Либия, на малко повече път – в Йемен. Всяка една от тези войни носи последици не само за региона, но и за всички останали. Европа като геополитически съсед на този регион понася също удари – бежанската вълна е само един от резултатите на ежедневните въздушни удари в Сирия, напрежението в Ирак, сраженията в Либия. Ситуацията в Йемен пък влияе директно върху световната търговия заради близостта на страната до важни морски пътища.

Смятам, че е належащо поне да се опитаме да разберем какво се случва около нас. Ето защо, с Александър Стоянов от Клуб “Военна история” (който е и автор в този блог) решихме да създадем един ежеседмичен журнал на български език с включени карти на военни зони (също изцяло на български, благодарение на Александър) и кратки коментарни текстове към картите, които да обясняват движението по фронтовите линии и динамиката на ситуацията. Също така, включили сме и елемент “Кой кой е?”, за да се даде представа кои са враждуващите страни в конфликтите в Либия, Йемен, Ирак, Сирия и Югоизточна Турция.

В края на тази публикация може да откриете първия брой на De Re Militari (ако се чудите защо избрахме това име, посетете публикацията в КлинКлин или коментара на Александър), който излезе на 31 март. Смятаме да пускаме нов брой всеки четвъртък, като при събития, възникнали и в други страни като Афганистан, Нигерия (с Боко Харам), Пакистан (талибаните), ще допълваме нови карти – няма да се ограничим единствено в Близкия изток. Както ще видите дизайнът е като от 1999 сравнение с други издания като “Българска наука” или “Военна история”, но акцентът в този журнал (De Re Militari не е списание) са картите и кратките коментари към тях (все пак помощ и съвети не отказваме).

И на последно, но не по значимост място, има възможност за изготвяне на по-детайлни карти – единствено трябва да се свържете с Александър Стоянов по e-mail.

Брой 1