De Re Militari брой 2: защо трябва да погледнем към войните в Сомалия и Афганистан

2KORICAВторият брой на журнала De Re Militari, е тук. Може да откриете линкове за сваляне на броя в края на публикацията, както и възможност да го прочетете без сваляне. 

Няколко думи за броя.

Няма да протакаме и ще кажем направо: тази седмица основен акцент са Сомалия и Афганистан. Докато подготвяхме броя няколко пъти получихме въпроса защо сме избрали тези държави за акцент. Имаме добра причина.

На първо време, журналът De Re Militari е посветен на военните конфликти и тяхното разбиране, като фокусът ни засега са предимно Близък изток, Северна Африка, Централна Азия. В момента има дузина активни и още толкова тлеещи войни по цял свят, като повечето от тях са в района на Кавказ, Близък изток, Африка. Афганистанската гражданска война е белязала цяла Централна Азия. От американската инвазия срещу талибаните през 2001 година насам, хиляди бойци от Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан, Европа, Пакистан, се стичат към афганистанските провинции, привлечени от различни групировки. Само по себе си това явление е достатъчно важно и интересно, за да бъде основна тема в анализите. Конфликтът в Афганистан е свързан и със световната икономика, най-вече пазарът на опиум. В момента талибаните навлизат все по-навътре в провинция Хелманд, където се намират полетата, от които се произвежда 80% от опиума по света. Следенето на ситуацията в Афганистан, е не само интересно, но и важно. Можем да добавим и факта, че все още има българска мисия там, макар да не се говори много в публичното пространство.

Можем да говорим много и за Сомалия. Свикнали сме да чуваме за тази държава предимно в расистки вицове за гладуващи. Но сомалийският конфликт пряко засяга световни търговски пътища и все още е достатъчно интензивен, за да влияе негативно на цял регион, а оттам и на всички геополитечески съседни района, като Европа. Още нещо – във войната в Сомалия са въвлечени немалко държави – както африкански, така и европейски – което поставя множество въпроси относно прекратяването на този конфликт.

Не на последно, ще забележите, че накрая на новия брой сме отделили внимание на тлеещият конфликт в Нагорни Карабах, който последната седмица нажежи след 22-годишно прекъсване отношенията между Армения и Азербайджан, а оттам и подкрепящите ги държави.

Разбира се, има и информация за последните събития на терен в сирийската гражданска война, с която започнахме и първия брой.

Може да прочетете броя и в КлинКлин, където е достъпен още от вчера. Ето и допълнителни линкове за сваляне:

Брой 2