De Re Militari брой 3: Филипините, Западна Африка и бизнес за 1 млрд. долара

3KORICAИзлезе и брой 3 на журнала De Re Militari, и преди да го свалите и прочетете (линковете са в края на публикацията), ще опиша накратко какво сме разгледали с Александър Стоянов тази седмица в рамките на 23 страници.

Миналата седмица обърнахме внимание на конфликтите в Сомалия и Афганистан, които макар да остават встрани от медийното внимание (и общественото такова), те са активни конфликти, причиняващи трусове в цели зони.

Тази седмица обръщаме поглед към Мали и Филипините. Днес, когато чуя Западна Африка, се сещам за книгата на Роберто Савиано, “НулаНулаНула“, в която той описва милиардите, печелени от наркотици в тази част на света, връзките с картели в Мексико и Колумбия на местни африкански групи, които често имат контакти с радикални организации. Бизнесът на Ал Кайда с дрога в района е за 1 милиард долара годишно. За това чух и по време на пътуването си в Тунис по-рано тази година.

Западна Африка представлява интерес за всеки, който изучава динамиката на конфликтите по света поради факторите, които са включени там: сътресения на местно и регионално ниво, етническо напрежение, влияние върху цял регион – войната в Мали, както и тази в Либия, се отразиха на цяла Северна и Западна Африка. Да не забравяме и престъпната дейност в тази част на света, захранваща хазната на групировки като Ал Кайда. Затова и нарекохме Сахел “златната мина на Ал Кайда” – в Западна Африка радикалите действат често тихо, без да им бъде пречено. Дори френските войски, към които има и български части, не успяват да спрат трафика (не сме сигурни, че са опитвали както трябва), а още повече – притока на бойци в Северно Мали. Ситуацията в Мали, както и в цяла Западна Африка, се отразява и до Европа, тъй като конфликтите предизвикват потоци от бежанци към европейските брегове. Нужно е да знаем какво се случва там.

Обърнахме внимание и на Филипините. Смесицата от наркобизнес, религиозен екстремизъм и маоистки/комунистически отряди, прави взривоопасна смес: вътрешните конфликти на Филипините продължават без прекъсване от 1969 година насам. Предвид, че Филипините е една от най-бързо развиващите се държави в света, със значителен икономически потенциал и не на последно място – важен фактор в Югоизточна Азия – редно е да погледнем и натам.

Не сме пропуснали и три конфликта, които са постоянно активни и ни засягат пряко като влияние, последици, въздействие и икономика – Афганистан, където талибаните са в офанзива от седмица насам, Йемен, където примирието не се спазва и има сражения на няколко фронта и Сирия – с динамиката на фронтовите линии, особено на север, където Свободната сирийска армия е в офанзива срещу “Ислямска държава”, а кюрдските части се оказват на неочаквано място…

И така – брой 3!