De Re Militari брой 4: защо отвличането на близо 110 деца остана встрани от новините

4KORICAИзлезе брой 4 на журнала De Re Militari. В края на публикацията може да откриете линкове за сваляне и четене на броя. Няколко думи за съдържанието на изданието тази седмица.

През изминалата седмица фронтовите линии по света за пореден път бяха активни. Това, разбира се, се отрази веднага не само на ситуацията със сигурността в районите на Близкия изток и Африка, но и на Европа. Бежанският въпрос остава на дневен ред поради интензивността на конфликтите в Судан, Сомалия, Сирия…

Тази седмица с Александър Стоянов решихме да обърнем внимание на конфликта в Южен Судан. Повод беше новината за отвличането на близо 110 деца от въоръжени мъже, преминали границата с Етиопия на 15 април. При нападението (учудващо за водещите на новини, но не стана дума за джихадистка група) загинаха над 200 души, а на 21 април етиопската армия навлезе в Южен Судан, за да издирва похитените деца. Докато разглеждахме Южен Судан, нямаше как да не обърнем внимание (или припомним?) за войната в самия Судан – Дарфур, Южен Кордофан, Сини Нил…Конфликти, които тепърва ще имат развитие и които не са спирали от 2003 година насам. Смятаме, че за да си обясним трагедията с тези деца, трябва да знаем какво става в тази част на света и най-вече – кой и защо ги отвлече.

Обърнахме внимание и на новия епизод от гражданската война в Сирия – подновените сражения между опозиционните сили и Даеш в Северна Сирия – беше допълнен с развоя на събития в Камишли, където тлеещият конфликт между кюрдите и режима на Асад започна малко по малко да излиза наяве. Сраженията вероятно няма да предизвикат такава вълна от бежанци, както при Азаз, но са още едно драматично явление в сирийската криза.

Ще намерите и карти на Афганистан, Либия, Йемен, Сомалия, но информацията няма да я разкривам сега – всичко е на страниците на брой 4 🙂