Срещу обещание за гражданство, Иран привлича мигранти като наемници

Снимка върху гроб в Машхад на афганистанец, сражавал се в про-иранска бригада в Сирия. Photograph: Mujtaba Jalali for the Guardian
Снимка върху гроб в Машхад на афганистанец, сражавал се в про-иранска бригада в Сирия.
Photograph: Mujtaba Jalali for the Guardian

На 9 май официалната иранска новинарска агенция съобщи, че парламента на Иран е одобрил закон, позволяващ на държавата да предоставя гражданство на деца, родители и съпрузи на чужденци, убити, докато се сражават на страната на Иран. Законът се прилага изрично и за онези, “убити на мисия за Иран по време на войната с Ирак между 1980-1988 година”, по време на която неизвестен брой чужденци – най-вече афганистанци и иракчани – подпомагат новата ислямска република в борбата й срещу Саддам Хюсеин.

Но законът също дава път към гражданството за семейства на чужденци, които умират в други конфликти, в които участва Иран, което може да се тълкува като стратегия за наемане на мигранти и бежанци (отново, най-вече афганистанци) в бригади, които подсилват силите на сирийския президент Башар ал Асад.

Иран е дом на голям брой мигранти от съседни държави. 3 милиона от тях са афганистанци, повечето от малката етническата шиитска общност хазара. Някои живеят в Иран още от 1979 година, когато СССР навлиза в Афганистан, а други бягат от войната в страната или се заседяват в Иран за кратко.

Афганистански бежанци, дали с документи или без, са лишени от основни права и държавни услуги. Според сведенията, афганистанците масово са лишавани от достъп до образование, работа, шофьорски книжки и дори закупуване на SIM карти.

Афганистанци се сражават в Сирия, наети от Иран, още от 2012 година, предимно в бригадата Фетамиюн, формирана окончателно до 2013. В редиците й служат между 10 000 и 15 000 афганистанци, които са под прякото командване на иранската Революционна гвардия.

Още: Къде са сирийците в сирийската армия?

Иранското правителство неколкократно отрече да има директна връзка с бригадата, настоявайки, че стотици служители на Революционната гвардия са в Сирия като съветници на режима на Асад или като доброволци, които помагат за организиране на други групи от доброволци, включително чужденци от Ирак, Ливан и Пакистан.

Иранската официална версия посочва, че бригадата Фатемиюн е съставена от “благочестиви шиитски доброволци, които са в Сирия, за да защитят свещените храмове срещу сунитските екстремисти”. Донякъде е така. Част от членовете на бригадата са афганистанци, живеели близо до храма Сайда Зейнаб в Дамаск още от 1990-те, когато бягат от насилието на талибаните, взели властта в Афганистан през 1996. Други идват директно от Афганистан.

Но има и нещо друго. Бригадата Фатемиюн е обучена и финансирана от Иран и е значителна сила в сирийската гражданска война. Бригадата участва в боевете около Алепо, както и в Източна Сирия и около Палмира.

Още: 700 иранци са загинали в Сирия в защита на Башар Асад

Свидетелства показват, че Иран използва различни примамливи предложения, с които да наема мигранти и бежанци от Афганистан. Предлагани са заплати от 500 до 1000 долара на месец, гражданство, осигуряване на документи и право на работа. Иран осигурява и държавни погребения за бойците, на които присъстват членове на Революционната гвардия, военни и други официални лица (снимките по-долу).

Като се имат предвид последните събития в Европа, насочени срещу миграцията от Афганистан, може да се смята, че мнозина бежанци ще се запишат като наемници в бригадите, подпомагани от Иран, за да подсигурят семействата си.

Според анализатори, новият закон в Иран ще доведе много от членовете на хазара в редиците на различните бригади, включително Фатемиюн, които се сражават в Сирия. Особено примамливо е за второто и трето поколение афганистанци, които никога не са били в Афганистан и се идентифицират с иранската култура, въпреки дискриминацията.

Не е ясно дали Иран ще изпълни зададеното в закона. Вече има случаи, в които подобни обещания са пренебрегвани спрямо семейства на бойци от бригадата Фатемиюн, на които е отказвано гражданство.

Все пак, няма значение колко мигранти ще привлече този закон в сирийския конфликт или на колко от тях ще се даде гражданство. Идеята, че Иран принуждава маргинализирани хора, много от които не могат да се върнат в Афганистан поради страх за живота си и които се нуждаят от подкрепа и работа, да се сражават в смъртоносна зона заради идеята, че ще получат малко уважение, е меко казано обезпокоителна.

 

VICE/BBC/The Telegraph/The Guardian/Intidar