Италия търси ново споразумение с Либия от типа “петрол срещу човешки права”

Мигранти, удавили се при опит да достигнат Европа през Либия. Хиляди са изгубили живота си при подобно пътуване с лодки.  Снимка: MAHMUD TURKIA
Мигранти, удавили се при опит да достигнат Европа през Либия. Хиляди са изгубили живота си при подобно пътуване с лодки.
Снимка: MAHMUD TURKIA

Миналата седмица Ройтерс съобщи, че италианският министър на външните работи и либийският му колега от новото правителство на националното единство са в преговори за “подновяване на споразумението от 2008 година”, при което Италия обещава милиарди долари в инвестиции в замяна на енергийни договори и контролиране на миграцията от Северна Африка.

Договорът за приятелство, партньорство и сътрудничество, за който отново става дума, е подписан през 2008 година в Бенгази между бившият италиански премиер Силвио Берлускони и тогавашният лидер на Либийската арабска джамахирия, Муамар Кадафи. Първият член на споразумението говори за “взаимно зачитане на международното право, при които страните […] се задължават да изпълняват добросъвестно задълженията, произтичащи от общопризнатите принципи и норми на международното право.”

На 25 май по случай Денят на Африка, гостувах в “Нашия ден” по БНР Христо Ботев, където с асистент Едуард Маринов  от Института за икономически изследвания към БАН, коментирахме бъдещето пред Африка и по-точно Северна Африка, Нигерия и Източна Африка. В предаването споменах именно това споразумение, което беше станало преди време символ на европейската и в частност италианската политика на “петрол срещу човешки права” в опит за влияние върху процесите в Северна Африка и особено в бившите колонии като Либия. Част от видимите резултати на тази политика са включени в книгата на Екатерина Петрова, “Непозната светлина” (Българска книжица, 2011), където в отделна глава са описани човешките останки и кости, с които е покрита Либийската пустиня.

Важно: ЕС преговаря и със Судан за “наблюдение на миграцията, където репресивният режим на Омар ал Башир ще получи 40 милиона евро и апаратура за следене. Немското издание SPIEGEL писа по този въпрос на 13 май.

 

Както доклад на HRW посочва през септември 2009, това споразумение между Италия и Либия е откровен срам. В светлината на усилията за съживяване на договора, докладът на правозащитната организация, който е актуален и днес, напомня за опустошителните последици на подобен тип договори не само за мигрантите, търсещи убежище от военни зони, но и за степента на корупция и загниване на институции в местните правителства.

Докладът започва с описание как:

“На 6 май 2009 година за първи път в ерата след Втората световна война, европейска държава нарежда на бреговата си охрана и морски плавателни съдове да пресече и насилствено да върне лодка с мигранти в открито море, без да провери дали някой от пътниците не се нуждае от защита. Забраняващата държава е Италия; приемащата държава е Либия. Италианската брегова охрана и катери изтеглят лодки с мигранти от международни води, без дори бърз преглед, за да видят дали някой може да се нуждае от помощ или дали болни, бременни жени, деца, или ранени, дали са жертви на трафик и други форми на насилие. Италианците са върнали изтощените пътници на док в Триполи, където либийските власти незабавно са ги задържали незабавно.”

Докладът също така обвинява италианските власти за нарушаване на вътрешни и международни задължения: 

“Италия нарушава международния правен принцип, когато забранява преминаването на лодки в открито море и ги избутва обратно в Либия, без никаква проверка. Различни международни конвенции възпират правителствата от извършване на връщане – принудително връщане на хора към места, където са били застрашени животът им или свободата им или където са изправени пред риск от мъчения. […] Европейският и италиански закон също забранява на Италия да връща хора на места, където ще бъдат изправени пред нечовешко или унизително отношение.”

С тежката нестабилност, в която е изпаднала Либия, има малка надежда, че мигрантите и търсещите убежище, ще получат адекватно отношение в страната – поне в обозримо бъдеще. След колективния отказ на ЕС да даде възможност на бежанците да влязат през границите, няма причина да се смята, че Италия ще се държи по различен начин от този през 2009 година.

Прочетете пълния текст на доклада на HRW тук.

 

Muftah/HRW/Reuters/Franco Galdini/Intidar