Интервю, което предизвика реакции по цял свят и най-вероятно е фалшиво

Немският журналист Юрген Тоденхьофер засне интервю с вероятен командир в близост до Алепо. Изказванията, направени от командира – че САЩ подкрепят Ал Кайда – станаха водещи заглавия по света. Но истинско ли е интервюто?

Кадър от интервюто на Юрген Тоденхьофер с предполагаем командир от Нусра.
Кадър от интервюто на Юрген Тоденхьофер с предполагаем командир от Нусра.

Интервюто, публикувано на Фейсбук страницата на журналиста, е дълго 10 минути. Заснето е в живописна обстановка в каменна кариера в близост до Алепо и предизвика смут в цял свят. Дори и руският външен министър го е споменал в разговор по телефона с американския си колега. Във видеото, предполагаем бунтовнически командир в държаната от опозиционни сили източна част на Алепо, прави изявления, които странно потвърждават военната пропаганда на режима на Асад – това, че САЩ индиректно подкрепят Ал Кайда и че бунтовниците са против това помощи да достигат до цивилните. Но индикациите се увеличават, че интервюто най-вероятно не е автентично. Автор на интервюто е Юрген Тоденхьофер, бивш член на германския парламент от консервативния Християндемократически съюз и известен автор.

Тоденхьофер, който стана отново популярен с интервю с членове на “Ислямска държава”, този път най-вероятно се е провалил.

Той твърди, че интервюираният, чието лице е маскирано изцяло, е командир от крайната фракция Джабхат ан Нусра, която днес носи името Джабхат Фатах ал Шам и се отцепи от Ал Кайда. Абу ал Ез, както се представя мъжът от видеото, твърди, че групата е въоръжена с модерни противотанкови оръжия от САЩ. “Имали сме” хора от Саудитска Арабия, Катар и дори от Израел, “тук по време на обсадата.”, казва командирът. Интервюираният казва също, че бунтовниците са били против доставянето на хуманитарни помощи до обсадените източни райони на Алепо, като казва, че: “Ако един камион дойде все пак, ние ще арестуваме шофьора.” Изумително изявление.  Крайната фракция участваше в пробиването на блокадата, когато обедини сили с бунтовническите сили срещу задушаващата тактика на сирийската армия. Именно всички те позволиха доставките на храна да станат възможни. Това ги направи популярни сред ислямистите и дори сред част от техните идеологически опоненти.

Още по-озадачаващо от съдържанието на интервюто, е мястото, където се твърди, че е било заснето.

Къде точно е направено, е от особена важност за автентичността на кадрите. По време на движението през кариерата, гласът се променя, за да прикрие личността, която може да се чуе, че казва: “Искам да кажа, че ако те направят нещо лошо, ние сме загазили.” Частите от изречението предполагат, че навлизат в опасна зона. Проблемът е фактът, че младеж в униформа на армията и без брада, върви пред колата.

След това, те влизат в пещера, където да направят интервюто и в края на интервюто, маскираният описва детайли за сегашното им местоположение. “Ние сме в най-предната разузнавателна станция в района на Шейх Саид. Тази зона е под наш контрол. Войниците на режима са разположени зад къщите и в Ал Мажбал.” В далечината могат да се видят силуетите на две кули и няколко сгради. Това е бивш индустриален комплекс, който в момента е позиция на тежко въоръжени войници от армията на режима.

jfx4ovl

Има проблем. Няма кариера в Шейх Саид. Кварталът се намира в източната половина на Алепо, която е обсадена от сирийските войски и шиитските милиции и е блокирана от тежка артилерия, танкове и снайперисти. Дори пешеходец няма да може да влезе в района от контролираните от режима територии без да бъде забелязан, да не говорим за мъже в превозно средство.

От другата страна на фронтовата линия – т.е. зоната под контрола на правителствените групи – има, обаче, три каменни кариери. Те се намират в близост до сгради, които се виждат във видеото. Ще е невъзможно за един командир от Нусра да бъде интервюиран там. Той ще бъде моментално застрелян.

След като Тоденхьофер е предупреден за несъответствията, той публикува “пояснения” на своята Фейсбук страницата на 28 септември. Срещата, пише авторът, е била проведена в ничия земя между фронтовете. “Никой не твърди, че кариерата е в държаната от бунтовници зона.” И все пак, интервюираният ясно казва, че се намират в Шейх Саид. В пояснението си авторът казва, че не е интервюирал високопоставен командир на Нусра, а “обикновен”, който командва около 100 мъже. В контекста на сирийската гражданска война, това не е малък брой.

Тоденхьофер продължава да твърди, че интервюто не е заснето в Шейх Саид като цяло. По-скоро, “ние всъщност заснехме интервюто в близост до Хан Туман” – град на около 10 км. югозападно от Алепо. Хан Туман е арена на ожесточени сблъсъци през последните седмици и месеци, и части от него са под контрола на милиции, верни на правителството, докато бунтовници държат останалата част. Възможно е западен журналист да достигне града с малко късмет и добри контакти – и също така, мястото разполага и с каменни кариери. Но в интервюто, прикритият човек ясно казва, че се намират в Шейх Саид и това не е оспорено пред камерата. Това означава, че един от двамата не казва истината. Нещо повече, от пещерата, където се провежда интервюто,може да се види своеобразно скално образувание, което Тоденхьофер е заснел, пътувайки към мястото.

Часове по-късно, Юрген Тоденхьофер пояснява пояснението си. Този път той пише: “Не е ясно в момента къде се намира нашата кариера – дали до Шейх Саид, както казва Абу ал Ез в интервюто, или в Хан Туман, както ни каза посредникът. От без значение е в коя от многобройните кариери в района е било, защото и двете кариери, които споменаваме, не бяха под правителствен контрол в деня на нашето интервю.”

Наистина има много кариери, но въпросът не е от без значение, защото заявлението на Тоденхьофер е невярно. Кариерата, която е заснета по време на неговото пътуване е под контрола на правителството. Фактът, че президентските части и съюзниците им, са особено активни в района, беше потвърден в средата на август от руски телевизионен репортаж. В него, силите на Асад могат да бъдат видени добре, заедно с танкове и про-правителствени части, които се придвижват до тях. Съвсем ясно е, че кариерата е под правителствен контрол. Сградите и кулите, които се виждат на видеото на Тоденхьофер, могат лесно да бъдат идентифицирани през Google Earth.

Теоретично е възможно видеото на Тоденхьофер да съдържа материали от две различни кариери, въпреки, че във видеото се казва друго. Ако погледнете по-добре във втората кариера в близост до Хан Туман, която авторът посочва като ново местоположение на интервюто, идва нов детайл: около 100-метровото, димящо бунище в средата на кариерата, което може да се види в публикуваното видео, не може да се види в ясни снимки от кариерата в Хан Туман. Фактът, че съществуват висококачествени изображения на кариерата на Хан Туман, е благодарение на една ирония. В средата на септември, бунтовниците заявиха, че са свалили ирански дрон. Някои от изображенията от дрона са поглед от въздух на кариерата, в която Тоденхьофер в своето първо пояснение твърди, че е срещнал маскираният мъж, който интервюира. Снимката на кариерата е взета от немското издание “Билд”. Фактът е, че голямо бунище има в кариерата на Шейх Саид, където презаселената западна и контролирана от армията част на Алепо, изхвърля боклука си. Както Шейх Саид, така и кариерата, са под правителствен контрол.

Невъзможно е Тоденхьофер да е заснел интервю с командир от крайна фракция в тази зона. От друга страна, едва ли видеото е заснето в кариерата на Хан Туман, защото изображенията не съвпадат.

Както са любопитни местата около интервюто, така интерес предизвиква и самият командир Абу ал Ез. Той говори с акцент, който е широко използван в Алепо, но не знае почти нищо за битките водени там или за важните места и дати. Години наред има сражения в района на важна армейска база и всеки в бунтовническите зони знае Батальон 46. Миналата година, Нусра изтласка бунтовниците от мястото, за да може да го използва за себе си. Командирът в интервюто го нарича “Бастион 47”.

След това, Абу ал Ез отбелязва огромното, бившо пехотно училище в Северно Алепо, което беше щурмувано от бунтовниците през януари 2013 година. Но Абу ал Ез казва, че се е случило “преди две години”. Освен всичко останало, той не използва формулировките, които са общи след радикалите. Изборът му на думи подсказва, че е по-скоро член на партията Баас.

Фактът, че първоначално се представя като член на “Ал Кайда в Египет” – нещо, което не присъства в немския превод – повтаря правителствената пропаганда за Нусра, но показва и никакво познание за организацията, към която твърди, че принадлежи. Освен това, той носи голям златен пръстен, който лесно може да се забележи на видеото, което е в пълен разрез с членовете на Нусра. Тоденхьофер твърди, че пръстенът е много широко ползвано колие при мюсюлманите в Сирия.

Противоречията около мястото на заснемане на интервюто и мъжът във видеото, са многобройни. Едно от възможните обяснения за тях идва от бежанци от малкото село Харайбил.

Абу ал Ез може да е маскиран изцяло във видеото, но гласът му се чува ясно. Бежанците посочват името му – Ахмад Еззу Шейх ал Дайа и е от същото село Харайбил, което е под правителствен контрол. Ахмад Еззу, казват те, не е член на Нусра, а животът му преди бунта в Сирия, е имал много малко общо с религията. Ахмад Еззу е наркодилър и има няколко присъди. Както много други документирани случаи на престъпници, той също приема офертата на правителството след 2011 да изостави криминалната си дейност и да се присъедини към силите за сигурност. Така той става важна личност в средите на т.нар. шабиха – сирийският и много по-военизиран вариант на българските мутри.

Видеото на Тоденхьофер предизвика и реакции в Северна Сирия, където мнозина започват да се питат за истинността на съдържанието на интервюто. Часове след това, снимки на Ахмад Еззу обикалят социалните мрежи, а снимките в профила му във Фейсбук, на които е с военна униформа, са блокирани.

  • За съжаление, това не е първото журналистическо “разследване” относно Сирия, което е фалшифицирано  – през 2013 имаше още едно, свързано с химическата атака в Дамаск. 

 

SPIEGEL/Christoph Reuter/Social media/Intidar