“Диви прасета убиха бойци на Ислямска държава” или как бързо да направим посещения

Една от най-новите “ексклузивни” истории, които се публикуват в Интернет сайтове, е свързана с Ислямска държава, смъртта на трима бойци и няколко диви прасета. По принцип, от 2014 година групировката стана основна тема, с която редица медии получават видимост, но ако към тайнствеността и агресията на джихадистите добавим, че техни бойци са били убити от диви прасета (прасето е мръсно животно в исляма), тогава посещенията са гарантирани.

Така например, кратка новина по случая с подходящо заглавие (“Глигани сеят смърт сред бойци на ИД”), публикувана в сайта Новини.бг на 25 април, е видяна над 47 000 пъти и споделена във Фейсбук над 1100 пъти. “24 часа” също пуска новината (Диви глигани са убили трима терористи от “Ислямска държава” в Ирак), както и Блиц (Възмездие! Диви глигани убиха трима терористи от „Ислямска държава“ в Ирак), Факти.бг (Диви прасета трепят бойци на Ислямска държава) и други.

Наистина ли диви прасета са причинили смъртта на трима бойци от Ислямска държава?

Това, което се знае със сигурност е, че историята става все по-популярна и получава нови и нови версии. Тя започна като новина за няколко души от Ислямска държава, които отиват да прочистват изоставена ферма, която очевидно е била заселена от диви прасета и впоследствие трима бойци загиват, убити от животните. Сама по себе си новината е страхотна от гледна точка на медиите и едва ли може да допринесе по-добре за видимостта.

Но историята се променя. Вече съществуват варианти, в които диви прасета са завзели позиция на Ислямска държава. Новината вече е разширена и всъщност става ясно, че джихадистите са се готвели за засада, когато са били нападнати от диви прасета. За основа на тази версия се ползва изказване на шейх Ануар ал Аси от клана Убайд, който съобщи, че Ислямска държава готви атака срещу членове на клана, които са избягали в близките планини след превземането на град Хауиджа от джихадистките сили преди три години. Хауиджа продължава да бъде военна зона и арена на сблъсъци между Ислямска държава, силите на Багдад, кюрдски части и местни анти-ИД бойци.

Българските сайтове (в това число Фокус, Новини.бг, “24 часа”) използват руски източници за тази новина (Факти.бг използват “Дейли мейл). Руските медии пък са взели от източник на английски. А английската версия на историята за дивите прасета, която дава началото на поредицата от свързани новини, най-вероятно е публикувана първо на 24 април в базирания в Бахрейн сайт Iraqi News, който по принцип е цитиран често от англоезични читатели за новини от Ирак. Новината в сайта посочва, че:

“трима бойци на Ислямска държава загинаха…когато диви прасета ги нападнаха в южен Киркук, съобщава местен източник. Животните са нападнали в близост до ферма в района ал Рашад, контролирана от Ислямска държава територия на 53 км. южно от Киркук. Те са атакували бойците, оставяйки трима от тях мъртви, според източника.”

Местният източник е иракският новинарски сайт “Ал Сумария”, според който “бойци на Ислямска държава отмъстиха на прасета, нападнали фермата”. Историята привлича внимание и се озовава в британското издание The Times of London, което съобщава: “членове на Ислямска държава са убити от диви прасета, докато са се приготвяли за засада”. Други сайтове просто създават заглавия, които да карат читателите да прочетат материала. Като този сайт: “Диви прасета вилнеят в Ирак, убиват трима джихадисти от Ислямска държава”.

В историята се включва и авторитетното британско издание The Independent, което обаче включва “смачкани до смърт” в заглавието, за да придаде повече автентичност. В самата публикация пише всъщност, че не е ясно как са загинали бойците или как е било извършено “отмъщението”. Думата “смачкани” изглежда също не е директен цитат. От своя страна, Newsweek заявява, че “членове на Ислямска държава загиват, докато подготвят засада”. The Daily Caller пък съобщава, че дивите прасета са “нападнали позиция на Ислямска държава”.

Кюрдският сайт Kurdistan24 дава по-различно обяснение. В тяхната публикация те пишат, че кланове, воюващи срещу Ислямска държава и членове на Ислямска държава са се сблъскали по време на засада, заложена сред тръстика в близост до планините Хармин, а след това трима джихадисти са били убити от дивите прасета, подплашени най-вероятно от престрелките.

По-вероятно е дивите прасета да са били скрити в тръстика, защото те предпочитат подобни места и долини с водни ресурси, където да почиват и да търсят храна, отколкото да стоят кротко в изоставена пустинна ферма. Знаем, че туристи често са ставали жертва на подобни нападения. Ако е имало наистина диви прасета по време на засадата, готвена от Ислямска държава на местни кланове, то вероятно някои от убитите да са били застреляни в паника, докато един от бойците е опитвал да спре животните.

При всички положения, онова, което читателят разбира от повечето заглавия е, че бойци на Ислямска държава са били нападнати от диви прасета. Няма споменаване на засада и сблъсъци с местни хора, които воюват срещу групировката. В своята новина сайтът Новини.бг съобщава това: “Стадо диви свине нападнаха селскостопански имот, стопанисван от джихадистите в северната провинция Киркук.” Напълно различно от реалната история. По този начин над 47 000 души са прочели не само половината история, но и нейна погрешна версия.