Не се заблуждавайте: Асад не е приятел на сирийските християнски малцинства

Автори: Банян Ямин, Самира Мубайед, Мирна Барк, Жорж Стифо

Текстът е обръщение на представители на християнски общности в Сирия към американските политици, които трябва да гласуват закон, свързан със защитата на “Цезар: дезертьор от сирийските власти, който изнася хиляди снимки и документи, доказващи използването на мъчения в арестите в Сирия. Текстът е публикуван в The Hill на 11 май 2017.

***

Миналата седмица, по време на заседание на Комисията по външни отношения, конгресменът Дана Рорбахер заяви, че режимът на Асад е “покровител на християните” в Сирия.

Като сирийски християни, които са израснали в Сирия, за нас е различно. Стотици невинни християни, търсещи свобода, бяха измъчвани до смърт в затворите на Асад или разстрелвани от неговите брутални главорези – включително активистът Басел Шехаде, който беше убит по време на протести, а след това и духовно убит, защото силите на Асад попречиха на неговите приятели  да отидат до църквата, за да се помолят за душата му. Адвокатът за човешки права, Халил Маатук, беше задържан в Дамаск за четири години, за “престъплението”, че защитава арестувани в затворите на Асад.

Тези истории не са нови и не са изолирани инциденти. Християните никога не са имали истинска свобода на религията под властта на режима на Асад; за десетилетия, той използва смесица от стимули и заплахи, за да засили контрола си върху християнското духовенство и да бъде сигурен, че няма да изказват свободно мнението си. Християните са много по-свободни от преди Асад да вземе властта, когато протестантът Фарес ал Хури е избран за премиер на Сирия с демократични избори през 1954 година. Рорбахер вероятно ще се изненада да научи, но под властта на Асад на християните им е законно забранено да се издигнат до глава на държавата (според конституцията, президентът на Сирия трябва да бъде мюсюлманин – РТ). Странно е покровител на християните да подхранва и подслонява най-лошите им врагове срещу волята на целия свят. Асад правеше и това, също – започвайки през 2003 година, неговите разузнавателни служби работеха в тясно сътрудничество с терористи фанатици, които в крайна сметка образуваха Ислямска държава, защото искаше да попречи на САЩ и стабилизирането на Ирак.

Сирийската революция започна преди шест години като мултиетническо, мултирелигиозно движение, но Асад пусна от затворите екстремисти в опит да придаде на революцията по-ислямистки характер и да представи фалшив избор между него и радикални ислямисти, които той подхранваше. Според Министерство на финансите на САЩ, Асад продължава да купува петрол от Ислямска държава – търговия, изразяваща се в милиони долари. В един момент, продажбите към Асад представляват 72% от приходите на Ислямска държава, доказано от иззети по време на специална операция документи на “министъра на петрола” на ИД, Абу Саяф.

 

За християните не е безопасно в Сирия на Асад. Според Сирийската мрежа за човешки права, над 60% от всички църкви в Сирия, разрушени по време на войната, са ударени от режима на Асад. Много християни бяха убити от варелните бомби на Асад и въздушните атаки, извършвани през последните шест години. Най-известният случай е когато военни самолети и Хизбулла атакуваха град Ябруд – смесен с християни и мюсюлмани град – разположен в близост до границата с Ливан, и който беше ярко място за междурелигиозни отношения за сирийците, след като беше освободен от Асад през 2012 година.

Асад вижда християните като религиозна карта, с която да защити интересите си и режима си. Докато Асад изпраща делегации от свещеници по целия свят, включително в САЩ, за да защитава режима си и Хизбулла, забравихме за християнския свещеник, който беше убит и влачен по улиците от членове на сирийските служби по време на кюрдския бунт през 2000те.

Отделно, много християнски лидери, които защитаваха Асад и Хизбулла по време на техните пътувания в западните държави, се срещнаха с нас лично и ни изпратиха съобщения, обясняващи как са били принудени да направят това от режима.

Като лидери на Сирийски християни за мир – международна сирийска християнска организация с клонове в САЩ, ЕС и Турция, и която беше спомената от Луис Франкел в отговор на фалшивите твърдения на Рорбахер – ние се борим с пропагандата на Асад за последните шест години.

Ние, заедно с мрежата от християни в Сирия, работим с опозицията, настоявайки за светска демокрация и човешки права за всички сирийци. Много сирийски християни са представени на високо ниво в сирийската опозиция, включително в Главния преговарящ комитет и Сирийската коалиция, които са признати са легитимен представител на сирийския народ от САЩ и международната общност.

Сирийците в момента – както християни, така и мюсюлмани – са жертва на тираничен режим от една страна, и на радикални ислямистки терористи като Ислямска държава и Ал Кайда от друга (известен е случаят с отец Паоло, който е символ на мнозина сирийци – след началото на бунта през 2011 той е критик на Асад; беше отвлечен от Ислямска държава). И все пак, все още мнозинството от сирийците в Сирия и по света искат светска демократична държава.  Сирийските християни живеят в Сирия от векове преди Асад, но успяха да достигнат най-високите нива на правителството, когато Сирия беше демократична. Приемането на религиозния наратив от Рорбахер, разпространяван от Асад, не помага в името на постигането на светска демокрация, а само поставя християните като нас в по-голяма опасност.

Ако Конгресът наистина иска да защити сирийските християни, той трябва да одобри Актът за защита на цивилното население в Сирия (“Цезар”), който ще постави санкции върху всички, които подкрепят военните престъпления на режима. Тези санкции също могат да бъдат приложени върху Русия и Иран и президентът Тръмп ще разполага с инструмент по време на преговорите, които да премахнат Асад от власт, а също и да се извърши преходът на Сирия към светска демокрация, където всички сирийски могат да бъдат защитени, независимо от религия или етнос.

***

Банян Ямин е секретар на Сирийски християни за мир. 

Самира Мубайед е член на борда на Сирийски християни за мир и еколог в Националния природонаучен музей в Париж. 

Мирна Барк е инженер и член на борда на Сирийски християни за мир, а също и президент на Сирийско-американския съвет. 

Жорж Стифо е член на борда на Сирийски християни за мир и президент на американския клон на Асирийската демократична организация – сирийска опозиционна партия на асирийските християни.