Какво стана с “главатаря от ИДИЛ” и “спонсорите на тероризма”, задържани у нас?

Текстът е публикуван първоначално в КлинКлин. Тук е публикувана версия с малки изменения.

Помните ли шумната акция, при която бяха арестувани 43 души, обвинени в спонсориране на терористични групи? За няколко дни през януари това беше основна тема и съвсем скоро след това заглъхна. Както се случи и при предишни шумни операции срещу „терористи“.

Станалото обаче предизвиква редица въпроси, чиито отговори не допринасят за доброто име на определени институции в страната. Текстът надолу е базиран на информация от източници, които ще останат анонимни по тяхно желание.

Напълно очаквано, от прокуратурата не излиза нищо съществено като информация относно няколкото души, обвинени, че са участвали в спонсориране на терористични групи. След първоначалния арест на 43-ма души, постоянно задържани останаха петима.

Дори и малкото, което се показа досега, е недостатъчно и съмнително като аргументация за сериозна „анти-терористична“ операция. Както при сегашния случай, така и при предишните подобни арести, прозрачността не е част от дейността на прокуратурата. Също така – както преди, така и сега – подобни арести са извършвани, когато правителството има вътрешни проблеми.

Можем да направим сравнение с делата срещу извършителите на атентатите в Брюксел и Париж, както и за извършваните арести из Европа – полицията винаги е предпочитала да показва детайлите навреме, за да не провокира спекулации. В българските случаи – тъй като не е само този от януари – подобни действия не са налице, защото не става дума за удари срещу тероризма.

При арестите през януари беше обявено, че заподозрените са участвали в системата хауала (не „хавала“ или „халава“, както я нарекоха много медии) и спонсориране на терористични групи. Някои откровени „дупки“ в изнесената информация правят впечатление.

  • в групата има жена – изключително необичайно е схема за спонсориране на ислямистки терористични групи да включва жени и това е ясно на всеки сериозен наблюдател на дейността им.
  • от показаните петима души, един е кюрд, друг е сириец с опозиционни виждания. И двамата се ползват с добро име сред общностите си, като живеят в България отдавна и не са имали провинения.
  • отново не става ясно кои са тези групировки, които са били спонсорирани от задържаните, в кои държави и т.н. Открити са 32 000 евро в 43 арестувани – пари, с които няма как да се финансира сериозна терористична дейност.

Голяма част от арестуваните са бяха освободени в рамките на 24 часа. Останаха задържани петима души,  като шести е издирван от момента на обявяването на арестите. Този шести човек, също като другите със сирийски произход, по това време се е намирал в Турция. Той обаче се завърна в България доброволно и уведоми полицията, че се срещне с органите на реда, ако това е наложително. Това не беше съобщено в медиите. Пак припомням, че задържаните бяха обявени за „спонсори на тероризма“ и едва ли не във връзки с Ал Кайда.

Според вътрешни източници, останалите в ареста са участвали в продажба на коли в Сирия и това е основният мотив довел до обвинението.
Нека споменем, че продажбата на коли сама по себе си не е незаконна дейност, но привлече вниманието след избухването на гражданската война в страната. В продължение на близо четири години съществуваше силна мрежа от търговци на коли, които продаваха от България през Турция в Сирия стари коли. Някои от тези коли придобиха известност с това, че са използвани при атентати на групи, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава.

„За двама от тях (задържаните) знаем, че е повдигнато обвинение на основата на продажбата на коли„, споделя един от източниците, „Това е тънък лед – може да паднеш във водата, ако стъпиш криво, но всички знаем, че тази търговия върви от години.“ Реално, търговците нямат представа на кого продават колата – при закупуване тя се поема от границата и през посредници може да стигне в ръцете на мнозина.  В схемата за продажба на коли участват не само сирийци, но и мнозина българи – арестувани българи няма. Четири години търговията вървеше на пълни обороти без да има намеса на властите. Какво тогава доведе до арестите сега, в началото на 2019?

Тук има една вече изиграна постановка, която може би наблюдаваме отново. Тя е свързана с прочистването на „непослушни“ информатори от страна на българските служби. Припомням случая с т.нар. „командир на Ислямска държава“, който шумно беше арестуван в София през 2017, а после беше пуснат тихо-тихо от ареста осем месеца след задържането му. Той самият е завел и дело срещу страната заради цялата операция, която се оказа куха.

Припомням, тогава беше анонсирано разбиването на група, занимаваща се с тероризъм … и продажба на тютюн за наргиле. Въпросният ръководител беше сириец, получил българско гражданство, който през 2013 предполагаемо се върнал в Сирия и станал част от ИДИЛ. Впоследствие заел и „ръководни“ функции в групировката.

Освобождаването му не беше отразено в медиите, а повечето журналисти вероятно изобщо не са чули, че е излязъл на свобода. А е логичен въпросът защо един човек, предполагаемо свързван с Ислямска държава, е освободен? Краткият отговор е, че няма общо с Ислямска държава, а човекът е бил изпратен в Сирия от българските служби.

„Онзи, който беше арестуван беше информатор на ДАНС – всички знаехме това. Проблемът на онзи беше, че говори много.“ Службите у нас, както и на много други места, използват местната арабска общност за подобни задачи в замяна на услуги – най-често лесно получаване на документи и „свобода“ на бизнес (на „Цар Симеон“ е публична тайна, че арабските магазини съществуват срещу „процент“).

Тази практика е свързана с проблема с издаване на документи на хора от Близкия изток. Официално всеки, който покрива основните критерии за придобиване на гражданство, може да получи документи. Неофициално нещата стоят по много различен начин. Властите могат да изгонят всеки, който решат.

В общността е известно, че МВР искат допълнителни пари, за да може да се издаде лична карта. Често „цената“ включва и това да станеш доносник. По този начин както полицията, така и службите създават широка мрежа от свои хора, които не само да наблюдават съответните общности, но и контролират бизнеса и човекопотока.

Да се върнем на арестите от януари. Както в случая с арестувания „командир“, така и сега, по телевизиите започнаха многобройни анализи за това какво е станало и кой има интерес. Нивото на много от „експертите по вътрешна сигурност“ е проблемно, предвид факта, че някои от изказалите се дори не могат да произнесат думата „хауала“.

Историята на хауала и защо системата се ползва от терористи
Думата „хауала“ стана известна за външните наблюдатели и анализатори едва през последните десетилетия, с надигането на Ал Кайда и после на Ислямска държава. Реално става въпрос за вековна традиция. Системата позволява пренос на пари, които се предоставят на и взимат от поддържащи връзка хора на различни места – своеобразни „банкови клонове“, но без следите на истински банков трансфер.

Последното е и основната причина терористичните организации да използват хауала. Системата е част от ежедневието за мнозина жители на близкоизточните страни не само в миналото, но и днес, и всеки който е пътувал малко повече в този район на света, в един или друг момент се е сблъсквал с нея.

Хауала на арабски означава „трансфер, пренос“ и представлява неформална система за транзакции, базирана на взаимното доверие и кодекс на честта. Тази система съществува още от 8 век между арабските и мюсюлмански търговци, пътуващи по Пътя на коприната, които целят да предпазят средствата си от крадци.

Посредством хауала, търговците са финансирали своите операции по целия маршрут на търговията – от икономическите центрове до новите пазари в началото на Средновековието. По-късно хауала се разпространява в Африка и Югоизточна Азия. Днес тази система продължава да съществува и е един от най-честите методи местното население да прехвърля пари към роднини, търговски партньори или за лични цели.

Как работи хауала?

Търговецът, гражданинът или член на организация не носи реални пари със себе си, за да избегне излишното внимание. Човек, живеещ в точка „А“ дава пари на хауала брокер, базиран също в точка „А“. Тогава този брокер се свързва с друг брокер в точка „Б“ и го информира, че трябва да се дадат пари на друг човек, живеещ в точка „Б“. За да са сигурни, че парите отиват при правилния човек, се разменят пароли, а самите брокери не разменят помежду си пари. Вместо това, те записват съответната сума и по-късно уреждат сметката помежду си, дали с размяна на блага и продукти, дали с пари или банкови преводи.

Брокерите също така начисляват малка такса за услугите си. Реалният подател на парите от точка А остава в неизвестност – същото е и с получателят. Те могат да използват истински имена или псевдоними, а също и да изпратят човек, който е в течение на сделката. Информацията остава предимно в брокерите и рядко се води по какъвто и да е писмен начин. Това е и причината Ислямска държава да използва този начин за прехвърляне на пари, включително към Европа.

Хауала не е изобретение на радикалните групи – те само я използват.
Тя всъщност е основна неформална банкова система в Близкия изток, Северна Африка и Югоизточна Азия. По данни на американското Министерство на финансите и пакистанската администрация, влизащите в Пакистан средства посредством хауала се оценяват на близо 7 милиарда долара всяка година.

Според доклад на Държавния департамент от 2015 г., в Афганистан, около 90% от финансовите транзакции са задвижвани през хауала мрежи, включително обмен на пари, търговия и други.

Тъжни изводи

По същество арестите през януари нямат общо с описаната по-горе система, като начин  на финансиране на терористични групи. Задържани бяха хауала брокери, каквито съществуват в арабски и мюсюлмански общности по целия свят. Случаят е показателен за начина на действие на българските служби.

През последните години няколко пъти чуваме за подобни „антитерористични“ операции. Колко от тези акции са насочени срещу хора, които реално са заплаха и са доказани членове на радикални групи? До момента – нито една. Прочетохте добре. Развръзката винаги остава в сянка, както и реалните причини за арестите. Източниците споменават една възможна причина, все пак: „Понякога се пуска шум за пред партньорите, особено когато има някакъв вътрешен проблем. Звучи ли цинично? Такова е.“

Последният път, когато прокуратурата заяви, че при акция е задържан „командир от Ислямска държава“, се оказа, че ДАНС са прочиствали информатори, от които не са доволни. Темата за тези показни действия е дълбоко свързана с гореописанатата покварена политика във вътрешно министерство за даване на документи срещу доносничество или процент от бизнеса.

В името на тези документи, мнозина са готови да станат „слушалки“ и после, когато станат ненужни, са прочиствани с подобни акции. Един от източниците, споделили част от информацията, послужила за написването на този текст, беше пределно ясен:

„Ако си арабин или идваш от Близкия изток – ти си в ръцете ни. Можем да те изгоним когато искаме, но не го правим, защото можеш да си полезен. Ако търгуваш с коли, за нас си идеална цел – откъде да знаем, че не продаваш на джихадисти? Не е нужно наистина да го правиш – важно е как изглежда.“