Интервю за Bloomberg за дейността на руските наемници в Сирия и Африка + новини за нова книга

Bloomberg пуснаха обширен материал за дейността на руските наемници в Африка и Сирия. В този материал са включени коментари от интервю с мен по темата, направено от Цветан Кръстев. По-долу може да прочетете откъс от материала.

Текстът в Bloomberg засяга тема, по която пиша нова книга в съавторство с изследователя от Тексаския университет в Остин и бивши зам.-ректор на НБУ, Кирил Аврамов. Книгата е почти завършена, а издател както при първата ми книга ще е издателство “Сиела”. Очаквайте подробности.


Трима руски журналисти, които са разследвали частната военна компания „Вагнер“, бяха убити през 2018 г. в Централноафриканска република. Трагичният случай хвърли светлина върху намеренията на Кремъл да засили влиянието си в Африка. Китай отдели десетилетия и милиарди долара, за да остави своя отпечатък на континента, но Русия към момента се справя далеч по-добре, тъй като предлага брутална сила и пакет от услуги. В основата на особено голямото внимание от страна на Москва към една от най-бедните държави в света са злато и диаманти.

Тримата журналисти Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко са били в Централноафриканска република, където са разследвали дейността на руските наемници от „Вагнер“. За сенчестата военна компания се знае много малко и на практика тя не съществува. Групата се свързва с руския милиардер Евгений Пригожин, известен и като „Готвачът на Путин“, който притежава луксозен ресторант в Санкт Петербург. Пригожин е обвинен от САЩ, че e финансирал фабрика за тролове, която да манипулира общественото мнение по време на кампанията за президентските избори в страната през 2016 г.

„Един от сигурните им доходи е през техния донор Евгений Пригожин и фирмите му. Без него, едва ли щеше да има „Вагнер“ в този вид, който познаваме в момента. Компанията се финансира и през междудържавни сделки като в ЦАР и Сирия, където нейните бойци охраняват важни обекти в замяна на процент от добива“, коментира журналистът и съосновател на военния журнал De Re Military Руслан Трад в интервю за Цветан Кръстев.

Наемниците от „Вагнер“ са участвали в боеве в Сирия на страната на режима на Башар Асад, в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти от 2014 г. Тяхното присъствие се забелязва и в Судан, Централноафриканска република и Венецуела. Това показва, че наемниците оперират в държави, които Кремъл счита за партньори.

Какъв е интересът на Русия в Африка

През март 2018 г. Външното министерство на Русия съобщи, че правителството работи съвместно с управляващите в Централноафриканска република, за да изследват природните ресурси на страната чрез концесии. В съобщението на руското министерство от миналата година се посочва, че ще бъдат изпратени оръжия, петима военни от армията и 170 цивилни инструктури, които ще обучават армейските части в ЦАР. ООН е наложила оръжейно ембарго върху африканската страна, където често се стига до ожесточени сблъсъци на религиозна основа между християни и мюсюлмани. Но Русия успя да получи официално разрешение за доставката на оръжията, тъй като се аргументира, че те ще бъдат за подкрепяната от ООН власт в ЦАР. Доставката включва автомати „Калашников“, пистолети, гранатомети и други.

„Русия стъпва отново в Африка. Това е факт, който е видим. Москва прави това поради няколко причини: на първо време се нуждае от природни богатства и ресурси, които да използва за своите нужди, особено за запълване на бюджета, който беше ударен заради санкциите“, смята Трад. „Именно на този континент руснаците правят най-голямата си крачка, сключвайки договори с дузина африкански държави, включително за обучение на местни армии, добив на ресурси и продажба на оръжия“, допълва Трад пред журналиста Кръстев.

Прочети целия текст в Bloomberg.