САЩ и Иран се приближават все повече до ръба

Два дни след старта на новата година, водещ хаштаг в Туитър е #WWIII – или Трета световна война. Причина за тази истерия в социалните мрежи, е отново Близкия изток и в частност – събитията в Ирак.

Един от най-мощните военни командири в Близкия изток, иранският генерал Касим Сюлеймани, беше убит в Багдад при удар с американски дрон на фона на рязка ескалация в Близкия изток след щурма от про-ирански бойци и симпатизанти на американското посолство в столицата на Ирак. Смъртта на Касим Сюлеймани има голямо символично значение, тъй като той отговаряше единствено пред върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей. Очаква се отговор от иранците, като той вероятно няма да е единично събитие, а отваряне на нови фронтове в Близкия изток. Убийството на Сюлеймани приближава САЩ и Иран към военния сблъсък.

Касим Сюлеймани е култова личност в Иран и региона. Той не само беше един от най-важните хора в Техеран, но и основна личност в налагането на иранските интереси извън страната. Мрежата му от контакти и шпиони се изчислява на хиляди оперативни лица, а милициите, на които той осигурява политическа и икономическа подкрепа се простират от Йемен до Сирия, Ирак и Ливан. Чрез многобройните командири на тези милиции, които се отчитаха директно на Сюлеймани, той имаше контрол върху близо двеста хиляди бойци.

Сюлеймани е основен съюзник на лидера на ливанската организация Хизбулла, Хасан Насралла, както и връзката между него и Техеран. Но вероятно най-големият успех на иранския генерал, е запазването на сирийския режим на власт в Дамаск. Той се превърна в своеобразен герой за хардлайнерите в Иран, заради операциите, които Сюлеймани извършваше „зад кулисите“. Той можеше да бъде видян по всички фронтови линии, където Иран има интереси, включително в Сирия, където даваше наставления на сирийски, иракски и афганистански части, подпомагащи сирийските правителствени части при офанзивите им срещу бунтовниците.

Участието на Иран в сраженията в Сирия, Ирак и Йемен спомогна за динамиката на тамошните конфликти и смъртта на десетки хиляди. В тези усилия, генерал Сюлеймани е основен играч, тъй като ръководейки елитните ирански части „Ал Кудс“, той съставяше основната стратегия. Влиянието му надвишаваше многократно официалното му позиция – неколкократно той беше спряган като възможен следващ лидер на Иран, предвид че аятолах Али Хаменей е личният му ментор. Международните медии и разузнавания, особено на Запад, проявяваха нескрит интерес към генерала, граничещ с мания.

През последните години се появи дебат в разузнавателната общност, дали Сюлеймани ще бъде убит. Това би имало моментален ефект – удар по иранската външна политика и налагането на интересите на Техеран. Но би имало и други последици – актове на отмъщение, направлявани от Иран и дори някакъв вид военен конфликт. За експертите е ясно, че конфликтът може да не включва разполагане на армии в класическия смисъл, а повишаване на специалните операции, атаки през милиции и други способи, изпитани през годините. Притесненията за възможни тежки последици имат отражение върху операциите на терен. През 2008 година, например, американци и израелци убиват Имад Мугние, който беше военния лидер на Хизбулла. Той беше убит с кола-бомба, след като излезе от иранското посолство в Дамаск, където имаше среща със Сюлеймани. Според запознати лица, американците са блокирали израелското искане да бъде убит и Сюлеймани.

Очевидно нещата са се променили от 2008 насам. Последователните събития, довели до убийството на иранския генерал, започнаха преди седмица. Про-иранска милиция, спонсорирана от „Ал Кудс“ на Касим Сюлеймани, изстреля около тридесет ракети по иракската база К1 в района на Киркук в Северен Ирак, убивайки американски служител – няколко американски войници бяха ранени. Това е и първата цивилна жертва за американците, откакто Иран ескалира атаките си през май миналата година. До миналата седмица, Техеран се ограничаваше до нападения върху петролни съоръжения, танкери и позиции на Саудитска Арабия и Емирствата.

В отговор на обстрела по базата К1, Тръмп нареди въздушни удари по бази на про-ирански милиции в Ирак и Сирия, убивайки 25 бойци. Същите милиции организираха демонстрация пред американското посолство в Багдад, а щурмът на сградата, предизвикал евакуация на американския посланик, беше предаван на живо. Наложи се да бъде изпратена сила, а самата атака върху посолството беше координирана от Касим Сюлеймани и Абу Махди ал Мухандис. Ал Мухандис – лидер на милициите Хашд ал Шааби и един от най-мощните командири в Ирак – загина заедно със Сюлеймани, когато е отивал да посрещне иранския генерал, пристигнал на летището в Багдад. Според западни агенции, двамата са планирали още атаки по американски цели.

Интересен момент е участието на иракските служби в атаката срещу Сюлеймани. Според наличната информация, иракчаните са предали координатите на срещата на Ал Мухандис и Сюлеймани, както и маршрутът на конвоя им. Първоначално това предизвика почуда сред международните наблюдатели, защото официално Хашд ал Шааби са дълбоко свързани с Иран, а самите Хашд участват в политическия живот на Ирак посредством партията си, която е и част от парламента. Реално обаче, данните имат смисъл. През последните месеци европейската разузнавателна общност беше в течение на сигнали за намерението Хашд ал Шааби да узурпират властта в Ирак и да наложат правителство по вкуса на Иран. Заради избухналите масови протести през октомври, тази идея е била извадена на преден план, тъй като Техеран се е притеснявал от удар по влиянието му в Ирак ако протестите успеят да наложат правителство от технократи. Силата на Хашд, както и експанзивните намерения на Иран не срещат одобрение сред всички иракски политици.

След атаките на Израел миналото лято, при които бяха поразени бази на Иран в Ирак, парламентът в Багдад поиска отстраняване на американските сили от страната. Наскоро това искане отново беше дебатирано.

Първата вълна от реакции от Иран се очаква скоро. Най-логично е бойното поле да е Ирак, където има американски сили и бази. Друга възможна цел е Саудитска Арабия като американски съюзник и враг на Иран. Израел повиши нивото на опасност по границите си с Ливан и Сирия след новината за убийството на Сюлеймани, като се предполага, че атаки могат да бъдат извършени в районите, където има ирански части и сили на Хизбулла – а именно, Южен Ливан и Западна и Югозападна Сирия. През последните месеци се наблюдаваше разполагане на ирански сили в Южна Сирия, така че подобни страхове за ескалация са оправдани.

През следващите седмици иранците вероятно ще отправят заплахи към враговете си – САЩ, Израел и Саудитска Арабия. Не е ясно какво ще предприеме Тръмп, предвид непоследователната му политика. Дали ще реши да затегне още хватката, рискувайки конфликт не може да се прогнозира толкова скоро. До вчера никой не си беше представял, че Касим Сюлеймани ще бъде убит при американски удар. Очевидно иранците са подценили на какво са способни САЩ, тъй като досега стратегията им даваше резултати – нагнетяване на напрежението, без да се преминава линията. Атаката по американското посолство обаче беше в повече и ето, че последва ответна реакция.

Междувременно, САЩ наредиха американските граждани в Ирак да напуснат незабавно страната. Журналисти също предупредиха за опасност от отвличания, след като при щурма на американското посолство, двама френски журналисти бяха отвлечени от про-иранска милиция. След три години в Белия дом, Тръмп се озовава пред своята първа голяма външна криза. Сега е повече от нужно в Овалния кабинет да има добро планиране и хладнокръвие, защото може да има нов геополитически трус. Сили като Китай и Русия реагираха изненадващо лаконично на последните събития, но е ясно за всички, че сега целият свят гледа към САЩ и Иран.

Текстът е публикуван във “Вести”.