Сражения в Идлиб предизвикват нова бежанска вълна

Обстрел от про-правителствени сирийски сили причини смъртта на шестима турски войници в Северозападна Сирия, а деветима бяха ранени. Турската армия отвърна на атаката, като най-малко 35 войници на Асад загинаха. Размяна на обстрел се случва на фона на рязка ескалация в сирийските провинции Идлиб и Алепо, при която при бунтовнически минометен обстрел пък загинаха четирима руски войници от Спецназ.

Ескалацията между Турция и силите на Асад е видима и представлява най-тежкият сблъсък между двете страни от години насам и идва, докато силите на сирийското правителство извършват масивна офанзива в Идлиб, причинявайки масово разселване на хора, попаднали под ударите на руската авиация, която подкрепя частите на Асад. Миналият месец беше постигнато спиране на огъня с помощта на Турция и Русия, но споразумението пропадна скоро след това. Сирийските правителствени сили завзеха важният бунтовнически град Маарат ан Нуман миналата седмица и продължиха офанзивата си към бунтовническите позиции около град Алепо – вторият по важност град в Сирия след столицата Дамаск, станал през 2016 година арена на едни от най-тежките сражения в новата история на Близкия изток. При офанзивата в провинция Алепо загинаха четирима руски офицери от специалните части, участвали в координацията на силите на Асад в района. Те загинаха при минометен обстрел от бунтовническите сили в района на оспорвания град Захраа, северозападно от Алепо. В Захраа имаше тежки сражения през изминалия уикенд, като никоя страна не успя да напредне значително.

Турция поддържа военни постове в провинция Идлиб, построени след 2018 като резултат на преговорите с Русия в Астана и Сочи за установяване на т.нар. „буферна зона“ около Идлиб и части на провинция Алепо. Тази зона обаче съществува само на хартия, докато силите на Асад стартираха няколко военни офанзиви след 2018, последната от които е от януари. През последния месец се наблюдава сериозна бежанска вълна от Идлиб към северните райони на Сирия, граничещи с Турция, чиято граница продължава да е затворена. Според хуманитарни организации близо един милион души са струпани по границата и търсят убежище от въздушните удари. Само в началото на януари над 300 000 напуснаха домовете си от южните части на Идлиб, а град Маарат ан Нуман остана пуст, след като близо 100 000 души избягаха от настъпващите сили на Асад. Сигналите за извършване на убийства на цивилни в града още повече засилиха страховете на местните, а единственият път за изтегляне беше бомбардиран от руски самолети, предизвиквайки остра реакция от Червения кръст и ООН.

Отношенията между Русия и Турция се накърнена от офанзивата на Асад, като миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че турската армия ще отвърне на офанзивата, ако тя продължи. Убитите четирима войници бяха част от допълнителни турски сили, изпратени в Идлиб в подкрепа на наблюдателните постове в провинцията. Според Анкара придвижването на военните конвои е било съгласувано с Асад, но сирийското правителство отрича това. Ескалацията хвърля сянка върху последните договорки между Москва и Турция, които имат различни интереси в Близкия изток, включително Сирия и Либия. Международни наблюдатели проследиха с внимание преговорите между Путин и Ердоган около Либия, където те искат да приложат схемата от Сирия с разпределяне на зони на влияние и съвместни патрули като в Северна Сирия. Офанзивата на Асад и действията на силите му, които много вероятно не са били съгласувани с Москва, са на път да провалят споразуменията между руснаците и турците както в Сирия, така и в Либия.

Руската армия публикува изявление относно последната размяна на огън между Турция и силите на Асад, заявявайки, че турските войници в Идлиб са попаднали в кръстосан огън между сирийската армия и неопределени „терористични групи“, след като Анкара не била обявила пред Русия за турските сили в района.

Както стана ясно, сегашната ескалация идва на фона на превземането от силите на Асад на град Маарат ан Нуман. Градът е един от символите на съпротивата срещу сирийското правителство, а години наред населението на града устояваше и на опитите на радикални групи да наложат волята си. Напредването на силите на Асад стана след краткосрочно примирие на 12 януари, постигнато от Русия и Турция, която подкрепя няколко бунтовнически фракции в района. Два дни по-късно бомбардировките бяха подновени, а руската авиация взе активно участие. Офанзивата предизвика ново разселване от Идлиб и Алепо, където сирийската армия отвори допълнителни фронтове.

Идлиб и околните райони подслоняват над 4 милиона души, много от които разселени от други части на Сирия. Новата офанзива предизвика хуманитарна криза и превърна цели селища в призрачни градове, но цивилните нямат много възможности къде да отидат. Турската граница остава затворена по силата на споразуменията с ЕС и заради големият брой сирийски бежанци, които вече се намират на турска територия. Към момента на границата между Сирия и Турция има близо един милион души, а сраженията не спират.

Текстът е публикуван във “Вести”.