Израел провежда секретни срещи за сближаване с арабски държави

На фона на силно оспорвания „мирен план на Доналд Тръмп“ за разрешаване на конфликта между израелци и палестинци, който беше отречен както от палестинците, така и от Арабската лига, а също и от израелската опозиция, Израел и САЩ обсъждат споразумение, според което САЩ ще признаят мароканския суверенитет върху окупираната територия Западна Сахара, в замяна на това Мароко да предприеме стъпки за нормализиране на отношенията с Израел.

Това би било голямо дипломатическо постижение за краля на Мароко Мохамед VI и тласък за израелския премиер Бенямин Нетаняху – който се очаква да посети Мароко – в опасни политически времена. Но това би била също и изключително противоречива стъпка, която противоречи на международния консенсус за Западна Сахара и региона. Израел търси нормализиране на отношенията с колкото се може повече арабски страни, което би помогнало на израелците да използват територията на арабски държави за логистика, дипломация и извършване на разузнавателна дейност и обмен на данни. Мароко има силни позиции в Северна Африка, а също и добри отношения с повечето арабски страни, а от години има и тайни отношения с Израел.

Западна Сахара е рядко населена територия, някога контролирана от Испания, оспорвана днес между сепаратистите от Фронта Полисарио и Мароко. Конфликтът продължава десетилетия, след като през 1975 марокански части окупират територията, докато Алжир подкрепя сепаратистите от дълго време и заради това отношенията между Рабат и Алжир са обтегнати.

Контактите между Нетаняху и мароканците започнаха да стават все по-сериозни след тайна среща с мароканския външен министър Насер Бурита в кулоарите на Общото събрание на ООН през септември 2018 г. Тази среща беше резултат от таен канал за комуникация, създаден между Бурита и съветника по националната сигурност на Нетаняху Меир Бен-Шабат, с помощта на бизнесмена Ярив Елбаз. Елбаз, марокански евреин, е един от основните бизнесмени в Мароко и близък сътрудник на Джаред Кушнер. Интересно е, че тайният канал за кореспонденция е създаден зад гърба на директора на Мосад Йоси Коен, който отговаря за тайната дипломация на Израел в арабския свят, което породи вътрешно недоволство в разузнавателната общност в Израел. Междувременно, според френски медии миналата седмица армията на Мароко е получила три разузнавателни дронове, произведени в Израел, продадени на арабската държава през Франция.

Нетаняху се опита да прокара сделката за Мароко преди изборите в Израел през април 2019, но тя бе отложена, когато подробности за посещението на Бен-Шабат в Мароко изтекоха в арабската преса. Той опита отново преди изборите през септември 2019, но тогавашният съветник по националната сигурност на Тръмп, Джон Болтън, който е яростен противник на мароканския суверенитет над Западна Сахара, прекрати обсъждането на идеята.

Новините около Западна Сахара се появиха в същия ден, когато Нетаняху проведе тайна среща в Уганда с преходния лидер на Судан, Абдел Фатах ал Бурхан, като двамата лидери обещаха да нормализират връзките между техните страни. Властите в Судан заявиха, че срещата е била предназначена да помогне на Судан да подобри връзките си със САЩ и да излезе от списъка с терористични санкции, но също така отричат да са знаели предварително за срещата между Бурхан и Нетаняху. Според израелски медии обаче, Нетаняху и Бурхан са се съгласили постепенно да нормализират отношенията – тема, която се счита за политическо табу в арабската страна. Нещо повече, Израел и Судан са отколешни врагове и дори в момента технически се намират в състояние на война. През последните няколко години политиката на Судан се променя и Израел опитва да се възползва от това. Хартум се отдалечи от някогашния си съюзник Иран, а преди година дългогодишният диктатор Омар ал Башир, беше свален след масови демонстрации. Преходният съвет, съставен от военни и цивилни, има за задача да организира избори и да извади Судан от черния списък на САЩ. Много вероятно Нетаняху е предложил да помогне в тази насока, а през уикенда Бурхан беше поканен да посети официално Вашингтон, което би било първото посещение на судански лидер в САЩ от тридесет години.

През последните години, Нетаняху направи разширяването на връзките в Африка централен елемент на неговата външна политика. През 2019 г. той възстанови връзките на Израел с Чад и намекна по време на посещение там, че работи за установяване на връзки с други страни, включително Судан. Израелските дипломати и военни отдавна изразяват желание за подобрени връзки с Хартум, като посочиха неговото значение в региона, както и географското му местоположение около Червено море.

През последните две години в Судан настъпват и Русия, и Обединените арабски емирства, като Москва започна да строи своя база в района. През януари 2019, по време на посещение в Йерусалим от чадския лидер Идрис Деби, бяха поставени основите за нормализиране на връзките с Мали и Нигер, където Франция и ЕС имат директни интереси и разполагат с военни мисии. Израел отдавна установи неофициални отношения с редица арабски държави, включително със страните от Персийския залив, с които синхронизират общи действия срещу Иран. Израелски източни споделят, че се очаква скоро да бъдат позволени полети на израелски авиолинии над Судан. Палестинците реагираха остро на новините за сближаване между Судан и Израел. За момента, както отношенията със Судан, така и тези с други арабски държави, са отричани официални, но това може да се промени в близко бъдеще.

Текстът е публикуван във “Вести”.