„Ислямска държава“ се завръща в Сирия и Ирак

На фона на всички новини от Нагорни Карабах до изборите в САЩ и напрежението с Иран, е лесно да се забрави, че опасността от радикалната групировка „Ислямска държава“ не е отминала и ако се съди по последните данни, организацията се завръща бавно, но сигурно в бившите си територии.

Ако трябва да се каже по-точно, ИД никога не са си тръгвали от Ирак и Сирия, където те загубиха последните си крепости през 2019 вследствие на мащабната коалиция срещу тях, водена от САЩ. След кампанията, завършила с превземането на сирийските градове Ракка и Багуз в Североизточна и Източна Сирия, световните лидери обявиха, че ИД са победени и „халифатът“ е разбит. Подобни позиции изказаха европейски лидери, а също Доналд Тръмп и Владимир Путин. За руският президент е особено важно ставащото в Сирия, тъй като от това колко бързо бъде стабилизирано управлението на Башар Асад, зависи кога ще бъдат изтеглени руските сили от страната, за да бъдат пренасочени в други горещи точки от значение за Москва. Наличието на подновена активност на джихадистите, виновни за едни от най-тежките терористични нападения в Близкия изток и извън него, е лоша новина не само за местните правителства.

Съобщението за извършени въздушни удари на американските сили върху позиции на „Ислямска държава“ в пустинните райони на Сирия, потвърждава сигналите, че джихадистите изграждат нова мрежа от клетки, която им помага да атакуват както в Сирия, така и в Ирак.

Съобщението от 4 октомври последва още няколко изявления на говорителя на Коалицията, полковник Уейн Марото от края на септември за въздушни удари по клетки и позиции на ИД в Ирак и граничната зона със Сирия. Именно в тези отдалечени и труднопроходими територии, ръководството на ИД намира възможност за възраждане на дейността на организацията в района – същото място, откъдето преди над десет години се появи „Ислямска държава в Ирак“.

Статистиката е показателна. Бойци на ИД са извършили 32 атаки в Сирия през септември, като сред жертвите са и 12 цивилни. Основните провинции, в които се извършват нападения са Хомс, Дейр ез Зор, Ракка, Хама и Алепо. Тези атаки са продължение на тенденция за увеличаване на дейността на групировката от последните месеци, като през септември се наблюдава пик. Ако се вземат предвид последните данни, миналият месец е най-тежък откъм нападения от страна на ИД.

Джихадистите продължават да се фокусират върху източната сирийска провинция Дейр ез Зор, където има най-малко 11 регистрирани нападения за септември. Целта не е случайна най-малко по три причини. Първо, Дейр ез Зор винаги е представлявал зона, в която ИД може да развива мрежите си, тъй като пустинните райони и границата с Ирак, са слабо охраняеми. Именно там бяха и последните крепости на групировката. Второ, в Дейр ез Зор се намират важни енергийни ресурси – най-големите петролни и газови находища в Сирия, чиито контрол осигурява големи финансови постъпления. Трето, Дейр ез Зор е оспорван между руснаците, иранците, подкрепените от САЩ кюрдски сили и сирийските правителствени милиции. През последната година напрежението в Източна Сирия се покачи видимо, а руските и американските части няколко пъти влязоха в пререкания в североизточната част на страната. За Иран Дейр ез Зор представлява логистичен хъб, откъдето преминава пътят между Дамаск и Багдад, и именно през този район на Сирия, Техеран прехвърля милиции откъм Ирак в подкрепа на Башар Асад. В Източна Сирия американците установиха нови бази и подсилиха позициите си, като заедно с кюрдските части патрулират около най-големите петролни находища, които доскоро бях под контрола на ИД. Геополитическата надпревара и оспорването на влияние са идеална предпоставка джихадистите да се възползват.

За ИД най-лесна мишена са държаните от силите на Асад територии. Въпреки че боевете с бунтовниците за момента са спрели и от години основните градове са официално под контрола на сирийското правителство, Асад не успява да подсигури тези територии и в тях местното население често трябва да се оправя само заради липсата на сили за сигурност и армейски части. Руските патрули, които бяха създадени след 2018, имат за основа цел да обикалят районите между бунтовниците и про-Асад милициите в Северна Сирия. Липсата на адекватна сигурност е една от причините Москва да не е доволна от работата на сирийското правителство и да продължава да поддържа контингенти от Южна до Северозападна Сирия, което е допълнителна тежест за руския бюджет. При последните нападения на ИД, сирийските правителствени части реагираха бавно. Така  например, в края на август засада на ИД причини смъртта на над 30 войници. Дамаск успя да реагира половин месец по-късно и когато най-накрая успя да извърши контраатака, ИД бяха готови и отговориха с планирани атаки и минирани зони. Може би най-видимо доказателство за проблем със сигурността, е убийството на руския генерал Вячеслав Гладких на 18 август. Той загина с още двама военни, след като конвоят им беше атакуван с крайпътна бомба по пътя им от Дейр ез Зор за руската военна база Хмеймим. Въпреки че мястото на атаката е било известно на сирийските правителствени сили, че именно там е имало нападение на ИД само часове преди преминаването на Гладких, не са били взети адекватни мерки за подсигуряване на района.

Междувременно, ИД започнаха да атакуват и други райони в Сирия. Провинция Хомс, която беше в епицентъра на многобройни битки между бунтовници и правителство, днес е свидетел на дузина атаки от джихадистите. Един от градовете в провинция, Сухна, е основен пункт на руските и про-Асад сили, като преди това той беше под контрола на ИД. За ужас на международните наблюдатели, Сухна е подложен на натиск от групировката и дори за кратко беше под неин контрол през лятото. Към момента ИД държи малка територия южно от града и засега няма изгледи сирийските правителствени сили да извършат мащабна контраофанзива.

Това, което е различно от последната година, е възможността на ИД да извършва атаки едновременно в няколко провинции. Това означава, че групировката има стратегическа и логистична възможност да направлява силите си, включително терористични клетки, които действат независима една от друга и ги прави по-мобилни.

На фона на тази активност, учудващо и притеснително е забавянето и дори прекратяването на антитерористични операции от страна на сирийското правителство. Така например, през септември има само една мащабна операция в района Уади Дубаят. Основната причина за това са вътрешните разногласия между командири в правителствените сили. 17-та дивизия на сирийската армия изпраща новобранци без опит в Дейр ез Зор, въпреки че дивизията отказва да прикрепи тези войници към про-Асад милиции с голям опит, заради спорът между командира на дивизията генерал Гасан Мохамад и един ръководителите на милиции в района, Фирас Джихам. В Ракка, където ИД има особено силно присъствие, сирийските военновъздушни сили бомбардират само предварително избрани цели или когато техни части са били атакувани от бойци на ИД. Тази стратегия се доказа като неефективна и групировката напредва.

Октомври вероятно ще е също интензивен и анализатори предполагат, че ИД ще увеличат присъствието си и нападенията. Дейр ез Зор, въпреки важността си, продължава да бъде оспорвана и слабо защитена зона, а геополитическите търкания дават възможност за разрастване на мрежите на джихадистите. Една от основните цели на „Ислямска държава“ е създаването на пътища във вътрешността на инфилтрираните райони, за да могат да поддържат присъствието си. За тази цел те извършват все повече нападения и на иракска територия. Въпреки че иракските сили са много по-добре организирани, те се намират в криза заради напрежението между САЩ и Иран – държавите, от които зависи като цяло икономиката на страната. САЩ са основен партньор на иракските антитерористични звена и извършват съвместни операции в няколко провинции на Ирак.

След периода на Абу Бакр ал Багдади, за кратък период ИД остана в сянка и изглеждаше, че организацията наистина залязва. Реално обаче, от 2019 насам, новите командири изградиха сериозна мрежа, която продължава заветите на Ал Багдади – експанзия към Африка и активиране на клетките в Близкия изток. И двете стратегии засега се осъществяват. През последните месеци САЩ изразиха опасения, че границата между Сирия и Ирак отново се използва от ИД за логистика и прехвърляне на бойци и клетки. Предупрежденията се потвърдиха с няколко кървави атаки на джихадистите, които изглежда засега не срещат сериозна съпротива заради политическата ситуация в Близкия изток.

Текстът е публикуван първоначално във “Вести”.