Папа Франциск в Ирак – религиозно послание и тежки политически въпроси

На 5 март папа Франциск започна няколкодневно посещение в Ирак. Това пътуване е значимо по много причини. Няма кадри от минали посещения, нито архивни кадри, с които да бъде сравнено, защото е първото, осъществено от действащ папа. Франциск пристига в Ирак, който е разкъсван от политически трусове, икономическа криза и насилие, както и напрежение между двете основни външни сили в района – САЩ и Иран. На фона на всичко това, Багдад се бори с ограничаване на въздействието от пандемията от Ковид-19.

Пътуването, изправено пред многобройни потенциални рискове, е особено богато на символика за малцинствените християнски общности, чийто брой намалява на фона на широко разпространената несигурност, последвана от американската инвазия през 2003 г., надигането на про-иранските милиции, а по-късно и заплахата от групировката „Ислямска държава“.

Преди да замине, папа Франциск обяви, че потегля на „поклонничество“ и това не е случайно – за Римокатолическата църква, както и за останалите църква, Ирак заема централно място заради дейността на Свети апостол Тома като множество християни живеят в земите на днешен Ирак още от ранните дни на религията. Традицията твърди, че Авраам, праотецът на трите основни религии юдаизъм, християнство и ислям, е роден именно в този район. Много християнски групи в Ирак, включително асирийци, халдейци, арменци и арамейци, поддържат традиции, езици и ритуали, различни от християнството на Запад. Учението на Христос става една от основните причини древни народи като асирийците да продължават да съществуват дори след славните години на античната им империя – същото се отнася за арамейците, които все още имат селища в Ирак, Сирия, Южна Турция и Палестина.

Ирак, както и други райони в Близкия изток, поддържа през вековете пъстра религиозна и етническа мозайка, но войните и политическите промени през 19 и 20 век, както и разпадането на Османската империя, европейският колониализъм, възходът на арабския национализъм и израелско-арабският конфликт, променят рамките на региона, поддържали тези общности заедно. Подобно на някога процъфтяващата еврейска общност в Ирак и други религиозни малцинства, през последните десетилетия огромен брой иракски католици, православни и други християни заминават за други държави, като много от тях търсят убежище на Запад и особено в Скандинавия и САЩ. В наши дни няколкостотин хиляди християни все още живеят в Ирак в сравнение с около 1,5 милиона преди 2003 г.

През годините, иракските християни преживяват сътресенията и репресиите, както останалите иракчани под управлението на Саддам Хюсеин, а след това и по време на вълните от религиозно насилие, предизвикано след падането на неговото управление и намесата на интересите на регионални сили като Саудитска Арабия и Иран. Последният насилствен цикъл беше предизвикан от „Ислямска държава“ и обособяването на територия на групировката след 2014. Иракските църкви стават редовно мишена на бомбени атаки, а членове на общностите биват отвличани, убивани или принуждавани да напуснат домовете си. В събитие, изпълнено със символика за иракските християни, папа Франциск говори с епископи и други религиозни лица в катедралата, посветена на Дема Мария на Спасението, където през 2010 година свързани с Ал Кайда нападатели убиха 58 души.

Още при планирането стана ясно, че посещението на папата ще постави в центъра на вниманието тежките жертви, които годините на война, репресии и нестабилност са нанесли върху иракчаните като цяло и християните в частност. Маршрутът на лидера на католическата църква е изготвян и в съответствие с разпространението на Ковид-19. Въпреки това, хиляди хора се събраха на всяка спирка по маршрута, за да могат да зърнат папа Франциск. Мнозина иракчани се питат какво и дали може да промени реално папската визита. Коментарите в социалните мрежи показват благодарност и дори оптимизъм, че световен лидер пристига в страната на фона на реален риск за него, опитвайки се да подобри отношенията между религиозните общности. Надеждите са, че срещата на папа Франциск с аятолах Али Систани, който е един от водещите религиозни водачи на шиитите и основен лидер за иракските шиити, ще отбележи повратна точка между християните и шиитските милиции, които нерядко са заплашвали християнските общности. Срещата между Франциск и Систани се състоя на 6 март, при затворени врати и не стана ясно какво са обсъждали двамата. 90-годишният Систани се смята за основна фигура в Ирак и през годините неговите изявления демонстрират влиянието му. Той мобилизира иракчаните да гласуват, но също помогна в свалянето на предишния министър-председател. Систани допринесе да се промени ходът на войната срещу „Ислямска държава“, като излезе с фетва, която призова иракчаните да се включат в борбата срещу групировката. Тази намеса обаче имаше неочаквани последици, като даде възможност на подкрепяните от Иран шиитски групи, да задълбочат своята власт и влияние върху страната.

На фона на посещението, други иракчани усещат, че отвъд празнините възхвали, редица проблеми едва ли ще намерят своето решение. В Насирия – град в Южен Ирак, разположен само на километри от посещението на папата в древния град Ур, жителите имат немалко въпроси, които искат да отправят към правителството си и към международната общност. Докато властите оправяха пътищата, по които Франциск трябва да премине, встрани от маршрута има цели квартали, останали през лятото без ток заради остаряла мрежа и корупционни схеми. Именно в тази част на Ирак от две години избухват спорадично мащабни протести, които често са посрещани с насилие от силите за сигурност. В социалните мрежи потребите коментират корупцията, сриваща институциите в Ирак, липсата на инвестиции и фактът, че образователната система е толкова смазана, че учениците влизат в часове на смени. Показателен е един от скандалите, избухнали още във втория ден на визитата на папата – властите не допуснаха местни младежи докато папа Франциск преминава през Ур, заради банер, посветен на протестите и убитите демонстранти.

Папата пристигна в Ирак в опасни и тежки времена, но също така важни за бъдещето на страната. Според коментатори, Ватикана търси този ефект и неслучайно Франциск избира Багдад като първа международна дестинация от началото на пандемията от Ковид-19. Ирак се възстановява от войната с „Ислямска държава“, но все още е изправен пред насилие, ракетни нападения от милиции и множество случаи на коронавирус, които поставят здравната система на краен предел. Белезите на войната се виждат особено в Мосул, където джихадистите от ИД обявиха своя „халифат“ и поведоха офанзивите си в Ирак и Сирия. Папа Франциск определи Мосул за основна част от посещението си, където жителите се надяват да привлекат вниманието на света към несгодите си – големи част от града все още са в руини, а правителството няма ясен план за инвестиции или реконструиране. Нещо повече – в правителствените медии в Ирак, посещението на папата в Мосул е силно пренебрегвано. Местните хора дълги години обвиняват Багдад, че са маргинализирани и властите изглежда не смятат да оспорват нападките. 

Папа Франциск направи общуването с различни религиозни водачи централна тема на мисията си, откакто оглави Ватикана. Преди две години, посещавайки Абу Даби, Франсис се срещна с ръководителя на една от водещите ислямски институции, египетската джамия Ал Азхар, подписвайки мирен манифест, описан като „Документ за човешкото братство“. Макар и символично, действието беше посрещнато оптимистично от редица общности в Близкия изток тогава. Сегашната визита на папата в Ирак, вероятно ще има още по-голям ефект, но по други причини – религиозният диалог този път не е основната линия на посещението, а посланието за изцеление на раните на войната и помирение между класите на иракското общество. И все пак, редица въпроси ще трябва да бъдат решавани тепърва и обещанията дадени пред Франциск, ползващ се с огромен авторитет в международната общност, правят пътя още по-труден пред сегашното иракско управление. Един епизод е особено показателен – министър-председателят Мустафа ал Каземи използва момента с посещението на папа Франциск да нареди премахване на фреска в чест на убития при американски удар срещу Касим Солеймани влиятелен про-ирански командир Абу Махди ал Мухандис. При всяко друго време тази стъпка на премиера би била невъзможна.

Текстът е публикуван първоначално във “Вести”.