Nihil novi sub sole

Нищо ново под слънцето. Искам да благодаря на моя приятел и колега в блогването – Мариян Карагьозов, че припомни едни думи – думите на Виктор Юго от 29 август 1876 г., произнесени във френския парламент след кланетата станали след Априлското въстание от април 1876 г.:

“Има минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва да я слушат. Необходимо е да се обърне внимание на европейските правителства върху един факт, толкова дребен, че правителствата, изглежда, никак не го забелязват. Ето този факт: избива се един народ. … Този факт има ли свидетели? Само един свидетел – целият свят. … Дошъл е моментът да се издигне глас… Кога ще свърши мъченичеството на този малък героичен народ? Време е цивилизацията да издаде своята величествена забрана да се продължава така… Да се убие един човек е престъпление, а да се избие един народ е само “въпрос”.”

3 Replies to “Nihil novi sub sole”

  1. Речта му за Батак? Много ми хареса първият път, когато я четох. Интересна, но не бих казал и напълно уместна употреба.

  2. Може би зависи и от гледната точка. Интересното е, че основно от тук чета за войната, която отричаш да може да се нарече така и въпреки това не съм с толкова твърда позиция. Израел може да прекалява, но има оправдание за действията си.

Comments are closed.