EU Observer: Израел “обработва” българското правителство за палестинския въпрос

Как да коментираме подобна новина:

Израел цепи ЕС за Палестина с помощта на България

Израелското външно министерство се е прицелило в България и още пет държави от ЕС в опит да разедини Европа по въпроса за признаването на независимата палестинска държава, съобщи „ИЮобзървър”. Изданието се позовава на секретни инструкции, изпратени от високопоставени представители на ведомството до посолствата на Тел Авив в ЕС миналата седмица. С тайните документи е успял да се сдобие вестник “Аарец”.

Според дипломатическия план България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са приоритетни в опитите на Израел да блокира признаването на Палестина на Общото събрание на ООН през септември. (“Новинар”, 13 юни 2011)

 

Тази публикация в “Новинар” се базира на публикуваната на 10 юни статия в EU Observer по същия въпрос:

 

Israel seeks Kosovo-type EU split on Palestine

The Israeli foreign ministry is targeting Bulgaria, the Czech Republic, Hungary, Poland, Romania and Slovakia in an attempt to split the EU on giving full UN recognition to Palestine in September.

The diplomatic game plan was put forward in a set of internal cables from senior foreign ministry officials, including director general Rafael Barak, the head of the Western Europe department, Naor Gilon, and the head of the Eurasia section, Pinhas Avivi, to embassies across the EU. The dispatches were sent out last week and seen by Israeli daily Haaretz. (ANDREW RETTMAN, 10 June 2011)

Коментарите по темата са многобройни и от всички посоки. За едни Израел не трябва да дава възможност на палестинците да обявят своята държава, защото Тел Авив е единствената спирка пред войнствения ислям – подобни мнения се публикуват обикновено от хора, които са много про-израелски настроени. За други Израел има право на защита и подобни сондажи сред държави от ЕС, тъй като има враждебни съседи – това е по-умереното мнение. А за трети подобна акция на МВнР на Израел е недопустима, тъй като всяка държава има правото и трябва да решава сама външнополитическите си въпроси и позиции. За мнозина близкоизточният въпрос не ни засяга, тъй като нямаме интерес от него. Това би било позиция, ако вече не сме в “играта” – т.е. на територията на България има палестинско и израелско посолство; отношения са установени и с двете страни, и то не от вчера; България е част от Европейския съюз и като такава трябва да има мнение по въпроси, които засягат Съюза, ако и да са отнесени към външна политика. С една дума – българското МВнР ще бъде изправено пред избор.

“Евросъюзът ще се сблъска с трудности при постигането на консенсус относно признаването на Палестина, както се случи с Косово. Затова нашата цел е да създадем движещи сили срещу признаването на независима палестинска държава чрез обособяването на голяма група от страни, които да се изкажат срещу нея възможно най-бързо”, се казва в инструкциите.

Планът предвижда израелските посланици в ЕС да се ангажират с лобиране пред политици, осигуряване на подкрепата на местните медии, еврейски общности и неправителствени организации. (“Новинар”)

 

В EU Observer се говори за косовския модел на разединение в мнението на различните европейски държави. Ако това се случи, със сигурност Израел би спечелил от това – няма да има пълно признаване на палестинската независимост и държава, което всъщност е целта на тази дипломатическа игра.

В крайна сметка – ще позволи ли българското правителство да му се налага мнение? Още по-важният въпрос- ще има ли България категорична позиция по въпроса между палестинците и израелците, за да се спре възможността за дипломатически действия от типа, за който ни говорят “Новинар” и EU Observer?

 

Ще устои ли позициите си българското правителство или ще се остави на "течението"? Със сигурност трябва да се заеме позиция относно конфликта в Палестина..

 

10 Replies to “EU Observer: Израел “обработва” българското правителство за палестинския въпрос”

 1. http://www.klassa.bg/images/pictures/bgnes_847393.jpg
  Какво й е на тази снимка?

  Ако ще е Абу Мазен – пак бива, но другата седмица ще разберем дали дали Палестина няма да се прекръсти на Хамастан. Кеф ти рязане на ръце, полиция на морала и публични линчове. Това не е песимистично предположение, това е тъжен факт от настоящето.

  Крайните мнения са двустранни :
  1. Всеки арабин е терорист, яхнал камила.
  2. Всеки евреин е конспиратор-лихвар.

   1. Според мен много. И мисля, че е ясно. Просто такава статия може и се пише само когато има нужда.

 2. Ами то е ясно, че има нужда от такава статия. Първо, липсата на позиция не е липса на позиция, тя категорично облагодетелства някого. Затова всъщност и този някой се домогва поне до липса на позиция от българска, пък и не само от българска страна. И второ, дори Израел да спечели временна победа чрез постигане на разединение в мнението на европейските държави, тази победа едва ли ще бъде по-дълготрайна от режима на апартейд в Южна Африка. Разбира се, всеки – и човеците, и страните, и съюзите, и светът – е свободен да си формулира мнение и позиция. С всичко произтичащо от това впоследствие.

 3. Във Войната и Дипломацията няма непозволени методи….

 4. Не знам, аз не виждам нищо странно – всяка държава отстоява своите интереси. Това е дипломацията.

 5. Статията (а и особено картинката) третират всяка форма на дипломация отстрана на Израел като монопол, “налагане на мнение”, насилствено противопоставяне. И какво е това “течение”? А това, че Израел управлява България е смешно. Но пък евреите нали управляват целия свят?

 6. Е, точно затова и тази статия е нужна. Нали дипломацията няма как да е монопол.

Comments are closed.