Бахрейн: една година затвор за поема

Бахрейн не се е възстановил от протестите срещу краля и начина на управление. Напротив, страната отива към дълбока политическа криза в следствие на кървавото потушаване на демонстрациите и намесата на Саудитска Арабия. Последвалите събития са повече от ужасни: създадени са военни съдилища, където мнозина биват осъждани без реален процес и с едно, единствено прегрешение – поискали са правата си от краля на Бахрейн.

Това, че повечето протестиращи и арестувани се оказаха шиити, още повече допринесе за реакцията на държавата. Кралството сметна, че демонстрациите са подкрепени от Иран и повика на помощ саудитски сили, които до момента седят в Бахрейн. Много работници, шиити, бяха уволнени – за първи път подобно масово отстраняване от работно място. Медицинските сестри, помагали на ранени също бяха подведени под отговорност, а на лекарите се гледа като на предатели. Последна още един абсурд.

В неделя, съдът в столицата на Бахрейн осъди на една година затвор 20-годишната студентка Аят ал-Кармази за обида към краля и кралството, и подбуждане на омраза.

Ал-Кармази стана известна, след като прочете поема на Pearl Square в Манама, с която се подкрепят действията на протестиращите за искане на повече политически права, защита на правата на човека и повече свободи. Именно тази поема стана причина Аят да бъде арестувана и в последствие осъдена на една година затвор. Във Facebook започна кампания за освобождаването й – تضامناً مع آيات القرمزي