Афганистан: страх от преговори

Сред жените в Афганистан цари сдържаност и притеснение. Разговорите относно бъдещето на страната и преговорите, които САЩ иска да осъществи заедно с правителството в Кабул, смущават живота в афганистанската столица, който така или иначе се е деформирал много през последните десетилетия.

Със сигурност днес Афганистан не е Афганистан през 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава заводите са процъфтявали, пътищата са се подобрявали, а хората са ходели редовно на кино с усмивка на лицето си. Днес, действителността е ужасяваща, а психологическите травми, за разлика от физическите, трудно зарастват. Сянката на талибанския режим все още се усеща в страната, а е под въпрос дали изобщо е изчезвала. Властта на талибаните, базирана повече върху парите, наркотиците и племенните устои, отколкото на религията, както те искат да представят управлението си, е разбила афганистанското общество напълно. Днес, хората искат да продължат напред.

Очакваните преговори между САЩ и талибанското ръководство притеснява най-потърпевшите от миналото – жените. Мнозина смятат, че американците са готови на големи отстъпки, за да се постигне споразумение с талибаните, а посредник ще е правителството в Кабул. Ако това стане, има голяма вероятност онази сянка на миналото да се надвеси още повече и да стане все по-реална. Което е лоша новина за онези, които са решили, че искат страната им да живее в мир и справедливост.

Прочетете публикацията на Los Angeles Times за страховете на афганистанците от последствията на преговорите между САЩ и талибаните: Afghans fearful of push to negotiate with Taliban.